Perancis tutup loji tenaga nuklear tertua

FESSENHEIM, PERANCIS, 28 JUN – Loji tenaga nuklear tertua Perancis akan ditutup pada Selasa selepas beroperasi selama empat dekad, mencetuskan kebimbangan untuk ekonomi tempatan tetapi diterima baik oleh aktivis alam sekitar yang telah lama mengingatkan tentang risiko pencemaran.

Loji di Ferrsenheim, dibuka pada 1977 dan telah pun melebihi tiga tahun jangka hayat 40 tahunnya, menjadi sasaran pekempan anti-nuklear selepas peleburan di Fukushima di Jepun pada 2011.

Meskipun janji oleh presiden ketika itu Francois Hollande beberapa bulan selepas krisis Fukushima untuk menutup Fessenheim – terletak di sungai Rhine berhampiran sempadan Perancis dengan Jerman dan Switzerland – hanya pada tahun 2018 pengganti Emmanuel Macron memberikan kelulusan muktamad.

Dikendali oleh syarikat tenaga EDF, salah satu daripada dua reaktor Fessenheim diputuskan pada Februari.

Reaktor kedua akan dihentikan operasi pada awal Selasa, namun ia mengambil masa beberapa bulan sebelum reaktor disejukkan untuk membenarkan bahan api yang sudah dipakai dibuang.

Proses tersebut harus selesai pada 2023, dan kilang tidak dijangka dirobohkan sepenuhnya sebelum 2040 paling awal.

“Kami berharap menjadi mangsa terakhir kempen penghapusan tenaga nuklear ini,” kata wakil kesatuan Fessenheim Anne Laszlo sebelum penutupan yang akan melihat 150 keluarga meninggalkan 2,500 komuniti Alsatian pada musim panas ini. – AFP