Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Peranti radioaktif hilang, syarikat Australia mohon maaf

PERTH, AUSTRALIA, 30 JAN – Sebuah syarikat perlombongan memohon maaf kerana kehilangan kapsul yang sangat radioaktif di sepanjang 1,400 kilometer Australia Barat, ketika pihak berkuasa memeriksa bahagian jalan mencari bahan kecil yang berbahaya itu.

Kapsul itu adalah sebahagian daripada peranti yang dipercayai terjatuh dari trak ketika diangkut antara tapak lombong padang pasir dan bandar Perth pada 10 Januari.

Trak yang mengangkut kapsul itu tiba di perlabuhan Perth pada 16 Januari. Perkhidmatan kecemasan dimaklumkan mengenai kapsul yang hilang pada 25 Januari.

Perkhidmatan kecemasan Australia Barat telah memaklumkan daerah lain dan kerajaan persekutuan untuk mendapatkan sokongan mencari kapsul kerana mereka kekurangan peralatan. Orang ramai telah diberi amaran ia mungkin tanpa disedari tersangkut di dalam tayar kereta mereka.

Ketua eksekutif gergasi perlombongan Rio Tinto Iron Ore, Simon Trott, pada Ahad berkata syarikat itu memandang serius kejadian itu dan memohon maaf kerana menimbulkan kebimbangan orang ramai.

Pencarian itu melibatkan orang ramai yang mengimbas tahap radiasi di sepanjang jalan yang digunakan oleh trak, dengan pihak berkuasa menunjukkan keseluruhan laluan sepanjang 1,400 kilometer mungkin perlu dicari.

Jabatan Bomba dan Perkhidmatan Kecemasan Australia Barat secara terbuka mengumumkan kapsul itu telah hilang pada hari Jumaat, dua hari selepas mereka dimaklumkan oleh Rio Tinto.

Polis mengesahkan kejadian itu sebagai kemalangan dan tiada dakwaan jenayah mungkin berlaku. – AP

Pasukan perkhidmatan kecemasan mencari kapsul radioaktif dipercayai terjatuh dari trak yang diangkut di laluan pengangkutan di pinggir Perth, Australia. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -