Perasmian Sukan SEA penuh warna-warni

BANDAR SERI BEGAWAN, 1999 – Kemeriahan upacara perasmian Sukan Asia Tenggara (SEA) yang membuktikan kejayaan Negara Brunei Darussalam sebagai tuan rumah kejohanan yang terakhir pada alaf ini menjadi kebanggaan rakyat dan penduduknya.

Peter Hunt dari Colorado, Amerika Syarikat yang baru pertama kali melawat negara ini berkata beliau menyaksikan dengan jelas upacara perasmian melalui tingkap bilik hotel penginapannya yang berhampiran.

“Walaupun upacara perasmian itu boleh ditonton melalui kaca televisyen di bilik, tetapi saya tetap berdiri untuk menyaksikannya secara langsung melalui jendela,” katanya.

Sementara itu, Awang Zulkefli menyatakan rasa bangganya melalui acara-acara yang disaksikannya sendiri lebih-lebih lagi kejayaan daripada persembahan kad tayang oleh penuntut-penuntut sekolah yang selama ini bersungguh-sungguh berlatih tanpa mengira walau terpaksa pulang ke rumah hingga Subuh.

Beliau sependapat dengan Awang Morshidi yang berkata walaupun beliau tidak berpeluang mendapatkan tiket masuk, kehangatan sambutan penonton sama-sama dapat dirasainya apabila menyalanya api denyutan nadi Sukan SEA ke 20.

Sejurus sebelum bermula-nya upacara gemilang itu, orang ramai telah berduyun-duyun datang dan membanjiri kawasan luar Stadium Negara Hassanal Bolkiah di Berakas seawal pukul 3 petang walaupun pintu masuk hanya mula dibukakan kira-kira pukul 6 petang.

Kesibukan itu ditambah oleh kumpulan kira-kira 12,500 pelajar yang mengambil bahagian dalam persembahan kad tayang yang mengambil tempat masing-masing lebih awal di stadium itu.

Suasana kegembiraan penonton jelas kelihatan walaupun mereka terpaksa menunggu di bawah matahari terik di hadapan pintu masuk, sementara kesesakan jalan raya menuju ke stadium menyebabkan orang ramai terpaksa meletakkan kereta jauh dari kawasan stadium.