Peraturan baharu dalam pencak silat

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JULAI – Pencak silat akan menyaksikan perubahan dan pembaikan dalam peraturan yang akan dilaksanakan berikutan persidangan melalui pertemuan yang melibatkan pegawai kanan dari Persekutuan Pencak Silat Brunei Darussalam (PERSIB) di Jakarta, Indonesia awal tahun ini.

Naib Presiden PERSIB, Pengiran Haji Abdul Karim bin Pengiran Haji Metassan mengatakan bahawa dia adalah sebahagian daripada pasukan yang terlibat dalam penyusunan buku peraturan baharu untuk sesi 2020 di Jakarta semasa sesi dialog dengan anggota jawatankuasa persatuan.

Naib presiden persekutuan juga menghadiri mesyuarat selama tiga bulan berturut-turut dari Januari hingga Mac lalu untuk menyusun peraturan baharu untuk silat, sambil menambah bahawa peraturan sebelum ini telah dimansuhkan.

Beliau juga telah berkongsi rancangan untuk menghantar delegasi menyertai kejuaraan dunia di Kuching, Malaysia.

Kejohanan pada asalnya dijadualkan pada bulan Julai tetapi ditangguhkan hingga Disember kerana wabak COVID-19.

Sejak itu, kejohanan ini juga dijangka ditunda hingga Mac tahun depan. Dia juga merancang untuk mengadakan bengkel bagi badan-badan pengajar silat di Brunei mengenai format kejohanan.

Naib presiden persektuan mengatakan bahawa Haji Rahman telah ditugaskan untuk merangka draf peraturan yang digubal dan menambah mereka akan membawa sejumlah juri ke Jakarta jika diberi kebenaran.

Pengiran Haji Abdul Karim mengatakan bahawa satu ciri unik adalah situasi di mana juri diperuntukkan dengan bantuan CCTV.

Sekiranya terdapat kes yang dijumpai walaupun kecil, maka kejadian itu akan dirujuk semula melalui rakaman CCTV.

Sebagai sebahagian dari pindaan peraturan, pertandingan seni akan dipertandingkan secara satu lawan satu pada pertandingan yang akan datang dibandingkan dengan format pertandingan sebelumnya.