Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Peraturan EU ancam industri lavender Bulgaria

  ZELENIKOVO, BULGARIA – Meskipun musim menuai lavender berjalan dengan baik dan menghasilkan banyak minyak lavender di Bulgaria, yang merupakan pengeluar terkemuka di dunia, masa depan industri ini kelihatan suram atau penuh cabaran berbanding yang dijangka.

  Dengan kelebihan pengeluaran global yang sudah memberi kesan terhadap harga, penyuling Bulgaria kini bimbang peraturan baharu Kesatuan Eropah (EU) akan lebih mengetatkan perniagaan.

  Walaupun EU telah menawarkan untuk menangguhkan pelaksanaan peraturan semula jadi blok itu yang membataskan bahan kimia berbahaya, masa terus berlalu.

  Nikolay Nenkov, ketua kilang Galen-N, iaitu salah satu kilang terbesar di Bulgaria, bimbang bahawa dia akan segera terpaksa meletakkan label amaran kesihatan yang memaparkan slogan-slogan yang tidak menyenangkan pada botol minyak lavendernya.

  “Kami khuatir langkah-langkah sedemikian akan mengurangkan penggunaan, merosotkan pengeluaran dan (sebagai hasilnya) sektor ini mungkin akan lenyap di beberapa kawasan, yang sangat buruk memandangkan ia adalah satu tradisi yang berusia panjang,” katanya kepada AFP.

  Seorang lelaki mengumpulkan bunga lavender dengan sabit semasa menuai berhampiran perkampungan Zelenikovo. – Gambar AFP
  Pekerja mengumpulkan bunga lavender semasa penuaian berhampiran perkampungan Zelenikovo. – Gambar AFP
  Para pekerja memijak bunga lavender dalam baldi di luar kilang penyulingan berhampiran perkampungan Zelenikovo. – Gambar AFP
  Seorang pekerja bekerja di sebelah kawah yang mengandungi bunga lavender di kilang penyulingan berhampiran perkampungan Zelenikovo. – Gambar AFP
  Seorang pekerja berjalan di luar kilang penyulingan di mana bunga lavender diproses menjadi pati minyak. – Gambar AFP
  Pekerja mengumpulkan bunga lavender dengan traktor semasa penuaian berhampiran perkampungan Zelenikovo. – Gambar AFP
  Seorang pekerja berdiri di sebelah kawah di kilang penyulingan di mana bunga lavender diproses menjadi minyak pati berhampiran perkampungan Zelenikovo. – Gambar AFP

  Dalam industri yang sudah terjejas oleh harga rendah, kekurangan tenaga buruh, perubahan iklim dan serangan serangga, penyesuaian yang dirancang akan “menimbulkan ketegangan lebih lanjut,” tambahnya.

  Dari ladang lavender terkenal di sekitar Zelenikovo di tengah Bulgaria hingga ke Provence di Perancis, pengeluar dan petani telah bersatu untuk mempertahankan produk mereka daripada apa yang mereka lihat sebagai undang-undang yang tidak adil dari Brussels.

  Negara pengeluar utama lain termasuk China, Moldova dan Greece.

  Di seluruh EU, minyak pati diatur oleh dua undang-undang kimia utama yang dikenali sebagai REACH dan CLP.

  Semakan akan datang terhadap kedua-dua undang-undang tersebut bertujuan untuk memberi pengguna dan syarikat, maklumat yang lebih baik tentang kemungkinan kewujudan gangguan endokrin dan komponen yang menyebabkan kanser atau tindak balas alergi dalam produk.

  Kajian semula REACH, yang berkaitan dengan pendaftaran, penilaian, kebenaran dan sekatan bahan kimia, telah ditangguhkan sehingga suku keempat 2023.

  Tetapi cadangan Suruhanjaya EU untuk menjelaskan klasifikasi dan pelabelan bahan di bawah klip, terutamanya untuk jualan dalam talian, akan dimasukkan ke dalam undi pleno pada bulan Oktober.

  Menghadapi rintangan pengeluar, Majlis EU telah mencadangkan pengecualian empat tahun daripada kemasukan teks.

  “Masalah ini belum selesai, tetapi penangguhan ini adalah satu langkah besar ke hadapan,” kata Nenkov.

  Dalam usaha untuk mengurangkan kebimbangan pengeluar utama Eropah, Brussels telah menekankan bahawa “tiada rancangan untuk mula menghendaki analisis setiap molekul dalam minyak pati atau mengharamkannya,” kata jurucakap kepada AFP.

  “Minyak pati sudah ditakrifkan sebagai bahan kimia,” jelasnya.

  Di kilang Nenkov, juruteknik berusia 70 tahun, Vasil Andreev, menegaskan bahawa dia mengendalikan ‘produk yang sepenuhnya semula jadi’ ketika dia menyaring baldi minyak kuning muda yang lain.

  Ia mengambil masa sehingga 120 kilo lavender, masih diperah dengan injakan kaki ke dalam palung besar sebelum penyulingan, untuk menghasilkan satu kilo ‘emas ungu’ Bulgaria yang digunakan dalam produk kosmetik dan minyak wangi terkenal.

  Tetapi pengeluaran yang berlebihan telah membanjiri pasaran dalam beberapa tahun terakhir, menyebabkan harga dan keuntungan merosot. Harga kini berada di bawah kos pengeluaran pada kira-kira 20 ke 35 euro sekilogram, selepas mencapai puncak pada 140 euro pada 2018.

  “Selama tiga tahun terakhir, terdapat pengeluaran minyak lavender yang berlebihan di seluruh dunia, dengan penawaran melebihi permintaan, menyebabkan semakin banyak
  petani mengabaikan tanaman ini,” kata penganalisis pemikir inteliagro, Nikolay Valkanov.

  Petani mengakui bahawa mereka lambat laun perlu memusnahkan beberapa ladang wangian mereka untuk dapat kembali kepada harga yang membolehkan mereka berhenti menjual dengan kerugian. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...