Perdana Menteri Lesotho didakwa atas pembunuhan bekas isterinya

MASERU, LESOTHO, 24 FEB – Lesotho Perdana Menteri Thomas Thabane, yang pada hujung minggu telah menerima rawatan ‘kecemasan’ di Afrika Selatan, pada hari ini muncul di mahkamah di mana dia dijangka didakwa membunuh isterinya, lapor seorang wartawan AFP.

Thabane berusia 80 tahun, tiba di mahkamah majistret di ibu kota Maseru di mana dakwaan ke atasnya dijangkakan secara rasmi dibacakan kepadanya kerana didakwa melakukan “kesalahan dengan niat” pada tahun 2017 membunuh isterinya 58 tahun Lipolelo Thabane, dimana mereka sedang dalam proses perceraian. Dia ditemani oleh isteri keduanya, Maesaiah Thabane, 42 tahun, yang telah berkahwin dua bulan selepas kematian Lipolelo dan yang dianggap sebagai bersubahat dalam kes pembunuhan. Dia telah didakwa dengan pembunuhan dan bebas dengan ikat jamin.

Thabane pada mulanya telah dijatuhkan di mahkamah pada hari Jumaat untuk penampilan awal tetapi tidak hadir ke mahkamah, menyebabkan polis memberi amaran bahawa mereka boleh mengeluarkan waran tangkap. Pembantu beliau mulanya berkata Thabane pergi ke negara jiran Afrika Selatan untuk pemeriksaan kesihatan ‘rutin’, tetapi kemudian pejabatnya mengatakan bahawa dia telah menerima rawatan ‘kecemasan’ dan akan muncul di mahkamah jika dia kembali sihat. – AFP