Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Perebutan lombong korbankan 15 orang di Pakistan

  PESHAWAR, PAKISTAN, 16 MEI – Pertempuran antara dua puak Pakistan yang bertelagah mengenai pemilikan lombong arang batu di kawasan terpencil di barat laut negara itu mengorbankan 15 lelaki dan beberapa lagi cedera, kata polis hari ini.

  Pertempuran meletus kelmarin antara puak Sunny Khel dan Zarghun Khel di Dara Adam Khel, sebuah daerah di wilayah Khyber Pakhtunkhwa di sepanjang sempadan dengan Afghanistan. Menurut pegawai polis tempatan Munawar Khan, lelaki bersenjatakan pistol dan raifal bertempur selama berjam-jam.

  Pasukan keselamatan telah dipanggil untuk mengawal keadaan dan Khan berkata keadaan kemudiannya dipulihkan.

  Kedua-dua puak itu telah berebut hak pemilikan lombong itu sejak 2019. Khan berkata tidak jelas apa yang mencetuskan pertempuran terbaharu, dan pegawai masih menyiasat.

  Pertempuran puak jarang berlaku di Pakistan, terutamanya mengenai lombong arang batu, yang menggaji puluhan ribu pekerja. Kebanyakan lombong arang batu negara terletak di barat laut Khyber Pakhtunkhwa dan juga di barat daya wilayah Baluchistan.

  Lombong Pakistan juga menjadi tempat letupan yang kerap terjadi dan sering kali mematikan, terutamanya disebabkan oleh langkah keselamatan yang sangat lemah. Pelombong arang batu sering mengadu bahawa pemilik gagal mengambil langkah keselamatan dan memasang peralatan yang diperlukan. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -