Perhiasan kek untuk Tahun Baru di Perancis

PARIS – Pada bulan ini dianggarkan berjuta-juta kanak-kanak akan teruja melihat patung-patung kecil yang diharap memberikan manfaat dan kebaikan buat mereka untuk dijadikan sebagai hiasan.

Walaupun ia terasa selamat buat sesetengah ibu bapa untuk dimain bagi mengelakkan risiko kanak-kanak memakannya dan tercekik, tradisi menyambut hari Natal pada tahun lepas menandakan satu permulaan bagi satu perkara yang baik di Perancis khususnya buat kanak-kanak.

Lebih daripada 30 juta kek pastri kecil telah dimakan di Perancis pada bulan Januari dan berjuta-juta lagi di beberapa buah negara di Eropah seperti Switzerland, Belgium dan Luxembourg. Bagi sesiapa yang membeli kek dan mendapat tag ‘Feve’ atau satu patung yang tersembunyi dalam pengisian satu ‘Frangipane’ kek, individu itu akan diisytiharkan sebagai ratu atau raja selama gastronomi itu dilangsungkan mengikut kek-kek yang dipertandingkan.

Beberapa individu yang bertuah akan menerima sesuatu yang lebih baik khususnya di tahun 2017 ini di mana beberapa penyelidikan mendapati kebanyakan individu di Perancis menipu bagi memastikan anak-anak mereka untuk mendapat tag ‘Feve’. ‘Feve’ atau disebut sebagai ‘Fev’ oleh penduduk Perancis bermaksud kacang yang kering dan dibakar di dalam kek. Namun pada abad ke-19, kekacang itu telah digantikan dengan patung porselin yang mana telah menerima koleksi simpanan yang sangat tinggi oleh kebanyakan penduduk Perancis khususnya kanak-kanak.

Bagi kebanyakan penggemar kek, ketika ini semakin banyak perhiasan makanan diperbuat daripada plastik dan kebanyakannya digunakan dalam acara tradisi perayaan Kristian Epihany pada 6 Januari yang lalu. Namun di sebuah perkampungan kecil di rantau Vosges di Lorraine, Timur Perancis, dua saudara perempuan dalam umur pertengahan tahun menentang penggunaan plastik dalam pembuatan makanan terutama sekali dalam perhiasan untuk kek. Christel dan Muriel Nex adalah antara mereka yang terakhir dalam membuat ‘Feves’ dengan menggunakan tangan.

Seorang pakar dalam sejarah, Nadine Cretin percaya bahawa amalan ini membawa kembali ke situasi perayaan Rom pada satu ketika dahulu terutama pada musim sejuk. – AFP
Seorang pakar dalam sejarah, Nadine Cretin percaya bahawa amalan ini membawa kembali ke situasi perayaan Rom pada satu ketika dahulu terutama pada musim sejuk. – AFP

Khazanah kecil

Pasangan itu telah membuat sekitar 40,000 hingga 50,000 azimat itu setiap tahun. “Kadang kala apa yang kami buat tidak sama langsung malah kami tidak mempunyai sebarang mesin dan apa yang penting, kami mahu bersaing dalam bentuk kualiti sekali gus mempertingkatkan lagi pengeluaran kami kepada orang ramai,” kata Christel yang berusia 51 tahun kepada wartawan AFP. Setiap kali kami membuat ‘Feve’ ini, ia akan mengambil masa beberapa hari untuk disiapkan dan seterusnya dibentuk mengikut beberapa corak dan ukiran yang diingini.

Pada masa lalu, khazanah kecil ini sering diturunkan dari generasi ke generasi untuk dibakar ke dalam kek setiap tahun. Pada hari ini, bagaimanapun, khazanah ini sudah jarang digunakan dan dibuat sendiri. Adik-beradik ini telah mengambil alih daripada ibu bapa mereka pada tahun 2005, sebuah kedai roti yang membekalkan seluruh dunia dengan pelbagai hiasan patung tradisional dan berorientasikan kanak-kanak sekali gus digunakan sebagai logo syarikat tersebut.

Christel dan Muriel Nex adalah antara mereka yang terakhir dalam membuat ‘Feves’ dengan menggunakan tangan.  – AFP
Christel dan Muriel Nex adalah antara mereka yang terakhir dalam membuat ‘Feves’ dengan menggunakan tangan.
– AFP

Kebanyakan perhiasan itu terdiri daripada patung dan juga haiwan-haiwan malah saban tahun, kebanyakan pengumpul ‘Feve’ itu akan mencari sesuatu yang lebih baru dan adik-beradik itu berusaha untuk memastikan satu ukiran dan perhiasan sesuatu yang baru untuk memenuhi cita rasa pengguna dan pembeli.

Satu tradisi

Adat menyembunyikan perhiasan atau syiling dalam kek merupakan satu tradisi yang sering dilakukan di Perancis. Tradisi ini sudah lama wujud di benua Eropah terutama di Sepanyol hinggalah ke negara Portugis. Kebanyakan kek digayakan dengan begitu indah sekali serta dihiasi dengan buah-buahan kering malah memberikan inspirasi sebagai ‘Kek Raja’ Amerika Selatan dan Latin Amerika.

Seorang pakar dalam sejarah, Nadine Cretin percaya bahawa amalan ini membawa kembali ke situasi perayaan Rom pada satu ketika dahulu terutama pada musim sejuk apabila seorang raja dipilih dengan membalingkan dadu untuk mempengerusikan jamuan domestik. Adat tradisi ini selari dengan sambutan Tahun Baru khususnya di benua Eropah yang mana ketika dahulu, masyarakat Yunani khususnya telah menggunakan perhiasan emas dalam penyediaan kek untuk raja-raja mereka.

Walau bagaimanapun, tradisi ini boleh menyebabkan kejengkelan terutama dalam masyarakat Sepanyol. Jika anda tidak bertuah untuk mendapatkan ‘Feve’ itu, anda dikehendaki untuk membayar kek tersebut manakala bagi individu yang bertuah mendapatkan ‘Feve’ itu akan dianugerahkan dengan pelbagai perhiasan. Di Ireland, tradisi ini dipanggil sebagai perayaan wanita dan memperlihatkan gastronomi yang sangat ngeri dan satu aktiviti yang tidak baik iaitu meninggalkan suami di rumah memasak manakala para wanita berpesta mencari ‘Feve’ di dalam kek-kek. – AFP