Perhimpunan tuntut keadilan mangsa tembakan di Hanau

BERLIN, 21 FEB – Ribuan orang telah berkumpul di bandar-bandar di seluruh Jerman untuk mengadakan penghormatan terakhir untuk mangsa-mangsa terbunuh dalam satu tragedi tembakan.

Perhimpunan tersebut diadakan di tengah-tengah permintaan yang semakin meningkat bagi pihak berkuasa untuk menjatuhkan pihak pelampau ekstremisme.

Seorang lelaki Jerman berusia 43 tahun menembak mati sembilan orang di pinggir bandar Hanau di Frankfurt baru-baru ini sebelum membunuh ibunya dan dirinya sendiri. Lelaki itu, yang dikenal pasti sebagai Tobias Rathjen, meninggalkan beberapa teks dan video yang bertentangan dengan pandangan rasis dan mendakwa dirinya berada di bawah pengawasan sejak lahir.

Serangan itu berlaku di tengah kebimbangan mengenai pelampau ekstremisme dan kebangkitan parti anti-migran Alternatif untuk Jerman, atau AfD.

Seorang pegawai tertinggi di Demokrat Sosial, rakan kongsi Canselor Angela Merkel, menuduh AfD memberikan ideologi kepada orang-orang seperti penembak Hanau itu.

Sebahagian daripada AfD sudah berada di bawah pengawasan rapat dari agensi perisikan domestik Jerman. Parti itu menolak untuk bertanggungjawab bagi serangan tersebut, termasuk serangan anti-Semitik dan pembunuhan seorang ahli politik serantau tahun lepas. – AP

Beribu-ribu orang mendengarkan ucapan Presiden Jerman Frank-Walter Steinmeier semasa perhimpunan menuntut keadilan bagi mangsa-mangsa tembakan di Hanau, Jerman. – AP