Perjalanan Kerjaya Dr Wan Rizal, Graduan PHD NIE

SINGAPURA – Dr Wan Rizal merupakan seorang graduan PHD dari Kumpulan Akademik Pendidikan Fizikal dan Sains Sukan (PESS) dan kini beliau merupakan Pensyarah Kanan di Republic Polytechnic ingin mengongsikan perjalanan kerjayanya ketika mengikuti program ijazah di Institut Pendidikan Nasional (NIE), Singapura.

Sebelum mengikuti program ijazah tinggi (HD), Dr Wan Rizal merupakan seorang guru pendidikan jasmani di Sekolah Rendah Hougang. Beliau merasa bersemangat dalam bidang subjeknya, beliau ingin meneroka lebih jauh tentang Sistem Dinamika Teori yang berkait rapat dengan konsep utama pemerolehan kemahiran.

Apabila ditanya tentang penglibatan dalam kerja tentang peranan yang dimilikinya sekarang dan bagaimana ianya berlaku, beliau menjelaskan kini dia terlibat sebagai ahli dewan di masjid kejiranannya.

Dalam masa yang sama, beliau juga ahli Lembaga Gabenor untuk Pasukan Rumah NS dan menduduki dalam jawatankuasa khas di Mendaki yang meneliti pendidikan dan pembiayaan pelajar pengajian tinggi.

Secara kolektif, semua peranan yang beliau pegang sekarang menggambarkan kepercayaannya untuk berkhidmat kepada masyarakat.

Dr Wan Rizal (kiri) merupakan seorang graduan PHD dari Kumpulan Akademik PESS dan kini beliau merupakan Pensyarah Kanan di Republic Polytechnic. – Gambar serahan NIE
Institut Pendidikan Nasional (NIE), Singapura. – Agensi

Penglibatan Dr Wan Rizal bermula pada 2010 ketika dilantik sebagai pengerusi jawatankuasa pembinaan masjid. Melalui peranan itu, beliau terlibat dalam kerja kemasyarakatan, bekerja bukan hanya dengan komuniti Muslim tetapi juga masyarakat yang luas.

Dr Wan Rizal merasakannya sangat memuaskan dan memberinya keseimbangan ketika mengikuti program HD sepenuh masa. Pengalaman yang diperoleh sejak itu sudah tentu memberi beliau pelbagai perspektif yang telah memperkaya cara mendekati sesuatu dalam kehidupan.

Sebab mengikuti program di NIE

Dr Wan Rizal mengongsikan ketika beliau dilatih di NIE untuk diploma dan ijazah, beliau merasa yakin bahawa pendidikan dan pengalaman yang akan diperolehi di NIE akan relevan dan terkini terutamanya dalam konteks kurikulum Singapura. Selain itu, beliau tertarik dengan prospek bekerja dengan penyelia PhDn, A / P Chow Jia Yi.

Beliau merasa bidang subjek yang ditelitinya bermakna dan relevan dengan minatnya dalam bidang PE dan Sukan. Secara kritis, beliau juga merasakan penyelianya adalah orang terbaik untuk mendapatkan yang terbaik daripadanya dan dia memahami komitmennya sebagai seorang ayah.

Penyelidikan yang dilakukan

Secara ringkas, Dr Wan Rizal mengongsikan penyelidikannya tertumpu pada memahami bagaimana pelajar mencapai penguasaan dalam kemahiran tertentu. Malangnya, banyak teori yang mendasari perolehan kemahiran tidak berlaku untuk tetapan praktikal. Selain itu, banyak penilaian yang ada sekarang adalah tertumpu pada prestasi. Tugas beliau adalah untuk melihat sifat dan tingkah laku yang mencerminkan kemahiran membuat keputusan dan kemampuan seseorang untuk pulih dari gangguan. Beliau mendapati sifat-sifat ini lebih bermakna dan menggambarkan seorang pelajar melebihi skor prestasi.

Dr Wan Rizal menyatakan dirinya mempunyai hubungan baik de-ngan ahli fakulti dan penyelianya. Jelas beliau, mereka selalu terbuka untuk berkongsi idea dan fikiran dengan mereka dan kadang-kadang perbincangan mereka melangkaui topik kerja. Mereka bercakap mengenai keluarga dan percubaan yang dihadapi oleh pelajar PhD antara lain dan ini mencerminkan semangat, semangat yang kuat serta sokongan profesional yang mereka berikan. Ketika ditanya tentang adakah program tersebut memberikan manfaat kepada membawa perubahan dalam organisasi atau kerja komunitinya, beliau mengakuinya memberikan manfaat. Di mana melalui program ini, beliau telah meningkatkan pendekatan untuk menyelesaikan masalah dan menangani masalah. Beliau lebih peka, analitis dan kritikal terhadap maklumat yang diterima dan lebih bernas dan diukur dalam tindak balasnya. Secara kolektif, beliau percaya ini adalah sifat semula jadi yang mungkin dapat diperoleh seseorang daripada melakukan PhD dan menyeimbangkan komitmen lain.

Dr Wan Rizal sangat mengesyorkan program di NIE kepada orang ramai. Di NIE, beliau diberi kuasa untuk membuat penyelidikan dalam bidang subjeknya dan mendapat sokongan kuat dari penyelia, fakulti dan rakan-rakan PhD. Selain itu, peluang untuk melakukannya secara tempatan bermaksud keluarga saya juga dekat dengan saya.