Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Perjanjian gencatan senjata di Gaza hampir tercapai

  SEMENANJUNG GAZA, 21 NOV – Pemimpin Hamas, Ismail Haniyeh, hari ini menyatakan bahawa perjanjian gencatan senjata dengan Israel hampir tercapai, memberikan harapan kepada puluhan yang dijadikan sebagai tawanan dalam serangan pada 7 Oktober dapat dibebaskan.

  Tiada respons segera dari Israel mengenai status usaha rundingan untuk memastikan pembebasan kira-kira 240 tawanan yang dijadikan tebusan semasa serangan Hamas pada Oktober.

  Kebanyakan tawanan merupakan warga Israel. Hanya beberapa orang telah dilepaskan, dibebaskan oleh tentera Israel atau mayat mereka ditemui.

  “Kami semakin hampir mencapai gencatan senjata,” kata Haniyeh, menurut kenyataan yang dihantar oleh pejabatnya kepada AFP.

  Menurut kerajaan Hamas, perang ini telah meragut nyawa lebih daripada 13,300 orang, ribuan di antaranya kanak-kanak.

  Perjanjian sementara itu termasuk gencatan senjata selama lima hari, yang termasuk menghentikan serangan di darat dan mengehadkan operasi udara Israel di selatan Gaza.

  Di bawah perjanjian itu juga, antara 50 dan 100 orang tawanan awam Israel dan asing akan dibebaskan, tetapi bukan anggota tentera. Sebagai gantinya, kira-kira 300 orang Palestin akan dibebaskan dari penjara Israel, termasuk wanita dan kanak-kanak. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...