Perjanjian penyelamat Lufthansa, kerajaan dipersetujui

FRANKFURT AM MAIN, 25 MEI – Kumpulan syarikat penerbangan Jerman yang dilanda koronavirus, Lufthansa, pada asasnya telah menyetujui perjanjian penyelamatan bernilai sembilan bilion euro yang akan menyaksikan kerajaan menjadi pemegang saham, kata sumber kepada AFP hari ini.

Dengan pengurus-pengurus dan menteri-menteri telah bersetuju, lembaga pengawas Lufthansa dan dana penstabilan ekonomi (WSF) kini mengesahkan cadangan itu, sebelum para pemegang saham dan pengatur persaingan Suruhanjaya Eropah diminta untuk mendapatkan persetujuan.

Syarikat penerbangan, yang anak syarikatnya termasuk Austrian dan Brussels Airlines, Eurowings dan Swiss, mengesahkan perincian penyelamat yang dibincangkan minggu lalu.

Berlin akan mengambil alih 20 peratus saham di Lufthansa, serta bon boleh ditukar bernilai lima peratus ditambah satu saham – memungkinkan untuk menuntut saham minoriti yang menyekat untuk menghentikan percubaan pengambilalihan.

Pakej itu termasuk pinjaman negara bernilai 3 trilion euro kepada syarikat penerbangan dan dua kerusi yang dilantik oleh kerajaan dalam lembaga pengawasan.

Syarat-syarat besar kemungkinan termasuk ‘pengabaian pembayaran dividen masa depan dan sekatan terhadap imbuhan pengurusan’, kata Lutfhansa Khamis lalu. – AFP

Lufthansa pada asasnya telah menyetujui perjanjian penyelamatan bernilai sembilan bilion euro yang akan menyaksikan kerajaan akan menjadi pemegang saham. – AFP