Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Perkahwinan Diraja Jordan raih perhatian dunia

  AMMAN, JORDAN, 1 JUN — Putera mahkota Jordan melangsungkan perkahwinan dengan keturunan keluarga terkemuka Arab Saudi hari ini dalam upacara yang dihadiri oleh kerabat diraja dan orang kenamaan lain dari seluruh dunia, ketika orang ramai berkumpul di seluruh negara itu bagi meraikan pasangan baharu di rantau itu.

  Perkahwinan Putera Mahkota Hussein, 28, dan arkitek Saudi, Rajwa Alseif, 29, menarik beberapa senarai tetamu yang ternama termasuk Putera William dari Britain dan isterinya Kate, serta Wanita Pertama AS, Jill Biden.

  Perayaan itu mempunyai kepentingan yang mendalam bagi rantau berkenaan, menekankan kesinambungan di negara Arab yang dihargai kerana kestabilannya yang berpanjangan dan menyegarkan imej monarki selepas pertelingkahan istana.

  Ia juga boleh membantu Jordan yang kekurangan sumber menjalin ikatan strategik dengan jirannya yang kaya dengan minyak, Arab Saudi.

  Pengantin perempuan, memakai gaun putih yang elegan, tiba di Istana Zahran dalam Rolls-Royce Phantom V 1968 yang dibuat khas untuk arwah nenek moyang putera mahkota.

  Putera Mahkota Jordan Hussein dan Rajwa Alseif semasa majlis perkahwinan di Amman, Jordan, 1 Jun. – AP

  Putera mahkota tiba lebih awal dengan pakaian seragam tentera penuh istiadat dengan pedang bertali emas.

  Keluarga dan para tetamu mereka berkumpul di bumbung terbuka yang dihiasi dengan bunga dan dikelilingi taman berlandskap untuk majlis perkahwinan tradisional Muslim yang dikenali sebagai ‘katb al-ketab.’ Orang ramai bertepuk tangan selepas penandatanganan akad nikah.

  Beberapa batu jauhnya, satu kejutan melalui sebuah amfiteater Rom purba yang penuh sesak ketika penonton menyaksikan pasangan itu menutup ikrar dan bertukar cincin pada skrin lebar. Selepas beberapa minit berdiam diri, orang ramai yang terdiri daripada kira-kira 18,000 orang berdiri, mengibarkan bendera dan menjerit kegembiraan di salah satu daripada beberapa pesta tontonan yang diadakan di seluruh negara. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kanada tegaskan perlu ‘kehadiran diplomatik kuat’ di India

  NEW DELHI, 4 OKT - Kanada kelmarin menegaskan keperluan untuk mempunyai kehadiran diplomatik yang kukuh di India selepas muncul laporan bahawa kerajaan India mahu...