Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  Perkasa wanita dalam sukan bola sepak

  Oleh Daniel Lim

  BELAIT, 7 JUN – Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Brunei Darussalam dengan kerjasama Persatuan Bola Sepak Negara Brunei Darussalam (FABD) telah menganjurkan bengkel bola sepak sebagai sebahagian daripada Program Utusan Sukan AS untuk wanita dan gadis di Daerah Belait, hari ini.

  Ia merupakan sebahagian daripada inisiatif berterusan untuk membantu menyokong minat wanita dalam sukan bola sepak.

  Diadakan di Kelab Rekreasi Brunei Shell (BSRC), bengkel itu menyaksikan penyertaan lebih 50 orang terdiri daripada wanita dan gadis, serta jurulatih daripada pelbagai pasukan bola sepak yang berpusat di seluruh Daerah Belait.

  Menyampaikan bengkel itu ialah pemain bola sepak AS, Amy Allman Griffin dan Lorrie Fair Allen, yang masing-masing menjadi Juara Piala Dunia FIFA pada 1991 dan 1999 sebagai Duta Sukan Jabatan Negara AS.

  Antara aktiviti yang dijalankan sebagai sebahagian daripada bengkel itu adalah ceramah motivasi untuk belia yang hadir dan membincangkan strategi yang boleh digunakan oleh jurulatih untuk membantu menyokong minat bola sepak untuk pemain muda, yang dihadkan dengan sesi praktikal di mana kedua-dua Duta Sukan Jabatan Negara AS dapat meluangkan masa bersama wanita dan gadis berkenaan.

  Amy Allman Griffin dan Lorrie Fair Allen semasa mengendalikan klinik kejurulatihan sebagai sebahagian daripada bengkel berkenaan.
  Gambar ramai jurulatih yang hadir bersama utusan sukan AS.
  Antara peserta perempuan yang menyertai sesi praktikal.

  Pegawai Hal Ehwal Awam Kedutaan AS, Jeff Barrus menekankan bahawa lawatan pertama utusan sukan berkenaan bermanfaat untuk pemain muda, kerana mereka boleh mendapatkan pengalaman langsung daripada juara Piala Dunia FIFA sambil turut memperkasa dan memberi inspirasi kepada wanita dan gadis untuk bermain lebih banyak bola sepak.

  Manakala itu, ketua jurulatih BSRC FC, Belia dan Akar Umbi, Awang Yahya bin Haji Pungut pula berkata, pengajaran dan perbincangan yang dibuat semasa klinik kejurulatihan yang diikutinya membuahkan hasil.

  “Saya rasa banyak perkara yang dibincangkan memberi manfaat, terutamanya kepada jurulatih kerana ia memberi kita gambaran tentang apa yang telah kami lakukan dengan betul dan apa yang boleh diperbaiki dari segi mengajar pemain muda dan bersemangat.”

  Beliau menambah bahawa pengalaman yang dikongsi oleh Juara Piala Dunia FIFA itu juga terbukti membantu kerana ia menjadi contoh kepada pemain, terutama mereka di peringkat akar umbi kepada remaja.

  Sebagai sebahagian daripada program selama seminggu, utusan sukan berkenaan dijadualkan meneruskan bengkel yang sama ke Daerah Brunei dan Muara esok dengan syarahan umum bertemakan ‘Mencari Kejayaan Sebagai Atlet Profesional’ pada 9 Jun di Hotel Mulia Brunei.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...