Perkhidmatan kereta kuda maghribi terjejas

MARRAKECH, MAGHRIBI – Abdenabi Nouidi menjual kuda kesayangannya dengan harga AS$150 untuk membantu memberi makan yang lain dalam pasukan yang membawa pelancong menaiki gerabak melalui jalan-jalan sibuk di Marrakech namun dia masih bimbang dengan masa depan yang lain.

Prospek kebuluran timbul terhadap kuda-kuda pengangkutan dan haiwan lain yang biasanya digunakan di pusat pelancongan Maghribi. Ini kerana pengunjung sudah tiada semasa wabak koronavirus.

Persatuan Perlindungan Haiwan Luar Negara, atau SPANA, mengatakan ratusan kereta kuda dan keldai di Maghribi terancam di tengah industri pelancongan yang runtuh.

Haiwan-haiwan itu merupakan antara 200 juta kuda, keldai, unta dan gajah di seluruh dunia yang menyediakan pelbagai mata pencarian untuk lebih daripada setengah bilion orang.

Kerajaan Afrika Utara menutup pintu kepada orang luar setelah kes virus pertama disahkan pada 2 Mac lalu. Ia juga baru-baru ini mengeluarkan larangan perjalanan domestik ke lapan bandar, termasuk Marrakech.

Pemilik kereta kuda, Mohammed El Garbouh, menunggu pelanggan yang tak kunjung tiba di Jemma el-Fnaa yang terkenal di Marrakech, Maghribi. – AP

Ribuan orang di bandar bergantung kepada kereta kuda untuk mencari nafkah. Kereta kuda tunggal di Marrakech menyokong empat hingga lima keluarga, termasuk pemilik, pemandu dan penjaga kuda, kata pemandu Abdeljalil Belghaoute.

Dia bercakap dari kereta, menunggu di barisan berhampiran dataran Jamaa El Fnaa yang terkenal, dengan harapan seseorang menginginkan khidmat perjalanan.

“Sekiranya anda mempunyai kedai, anda boleh menutupnya. Sekiranya anda menjual barang, anda menyimpannya. Tetapi bayangkan mempunyai… kuda yang perlu makan, minum dan mendapatkan rawatan perubatan,” kata Abdeljalil Nouidi.

Selama dua dekad, empat bersaudara Nouidi itu telah membawa pelancong untuk bersiar-siar dengan kereta kuda.

Sekarang poket mereka kosong dan masih ada yang perlu diberi makan, baik di rumah dan di kompleks di luar Marrakech tempat pemandu menyimpan kuda mereka.

Saudara-saudara itu terpaksa menjual tujuh ekor kuda mereka pada bulan Julai. Di mana di antaranya merupakan kegemaran Abdenabi Nouidi, Cocotte.

“Saya tidak akan memaafkan diri saya atas perkara ini,” katanya, mengenang janji yang dibuatnya terhadap Cocotte 15 tahun yang lalu untuk menjaganya selamanya.

Saudara-saudara Nouidi mengatakan kuda mereka kelihatan gugup dan tahu perubahan mendadak dalam hidup mereka mungkin akan datang. Tanpa kerja pengangkutan, rutin kuda terganggu, makanan hampir habis dan kuda-kuda lain dilepaskan demi kebaikan.

SPANA membantu pemilik kereta kuda dengan memberikan asas-asas untuk kuda mereka ketika pandemik COVID-19 yang sampai ke Maghribi. Ia memberikan makanan bernilai tiga bulan kepada hampir 600 ekor kuda di bandar ini dan bandar jiran Aït Ourir semasa negara itu ditutup.

“Ini menjadi sangat jelas bagi kami ketika perintah lockdown pertama kali dikenakan bahawa banyak haiwan yang bekerja di Marrakech memerlukan bantuan kami atau menghadapi keputusan yang mengerikan,” kata ketua doktor haiwan di pusat Marrakech SPANA, Hassan Lamrini.

Pusat ini, di kawasan kelas pekerja, adalah pusat bagi ribuan haiwan pekerja di bandar ini. Sejak tahun 1988, pasukan doktor haiwan dan juruteknik merawat keldai dan kuda secara percuma. Lamrini mengatakan pusat itu telah merawat bilangan kes-kes meningkat seperti kolik, sakit perut yang menyebabkan komplikasi pada sistem pencernaan, sering disebabkan oleh kekurangan zat makanan. Kolik boleh membawa maut.

“Tidak ada banyak hal di dunia yang lebih penting bagi saya daripada merawat haiwan ini. Mereka adalah kehidupan saya,” kata Boujamaa Ninich, yang telah mendedikasikan 50 tahun untuk bekerja dengan SPANA. Dia menghabiskan berminggu-minggu tidur di sebuah bilik kecil di pusat itu untuk memastikan haiwan-haiwan itu dijaga setelah malam.

“Haiwan-haiwan itu memberi begitu banyak bantuan kepada pemiliknya. Tidak banyak yang dapat kami balas semula,‘’ katanya.

Marrakech hampir terhenti dalam lawatan baru-baru ini. Dataran Jamma El Fnaa, kawasan yang luas dengan penjaja, penjual makanan dan penari ular, hampir sepi.

“Hanya pelancongan yang dapat menyelamatkan kita dari malapetaka yang sedang kita hadapi ini,” kata Belghaoute, pemandu kereta kuda yang mengharapkan hasil tambang.

Kerajaan Maghribi awal tahun ini melancarkan kempen media sosial untuk mendorong warga menjelajah negara mereka, tetapi jumlah kes COVID-19 yang melonjak menyaksikan larangan perjalanan ke lapan bandar pelancongan teratas di negara ini.

Pihak berkuasa melaporkan 28,500 jangkitan dan 435 kematian Khamis lalu, tetapi pakar mengatakan ia bukan angka sebenar kerana ujian terhad dan beberapa faktor lain. – AP