Saturday, December 2, 2023
22.9 C
Brunei

  -

  Perkhidmatan wang mudah alih sedia pekerjaan untuk belia Zambia

  LUSAKA – Industri perkhidmatan komunikasi telefon bimbit selama bertahun-tahun menyediakan sejumlah peluang pekerjaan di seluruh Afrika melalui rangkaian perkhidmatannya.

  Di antara peluang yang diciptakan oleh industri ini ialah perkhidmatan wang mudah alih, yang merangkumi resit elektronik, pemindahan, dan penyimpanan wang menggunakan telefon bimbit.

  Di Zambia, syarikat rangkaian telefon bimbit bekerjasama dengan ejen yang juga menggaji belia. Orang-orang muda ini dapat dilihat bekerja dari pondok, yang sering dijumpai di jalan dan tempat perdagangan.

  Peranan utama golongan muda adalah untuk membantu pelanggan menyimpan atau mengeluarkan wang tunai serta menghantar wang kepada orang lain. Mereka juga membimbing pelanggan mengenai cara mendaftar perkhidmatan wang mudah alih.

  Walaupun ada yang mempunyai gaji tetap, banyak di antaranya bekerja berdasarkan komisen dengan banyak mendapat keuntungan sebanyak 40 peratus.

  Martha Chileshe yang berusia 20 tahun yang beroperasi berhampiran pusat membeli-belah yang sibuk di Lusaka, ibu kota Zambia mendedahkan bahawa dia mendapat sekitar 1,500 hingga 2,000 kwacha (sekitar AS$68 hingga AS$90) sebulan.

  “Bekerja berdasarkan komisen mendorong seseorang untuk bekerja lebih keras kerana anda tahu bahawa input anda menentukan gaji anda. Saya pernah mendapat gaji tetap dan jauh lebih rendah daripada apa yang saya dapat sekarang,” jelasnya.

  Sebilangan besar pemuda yang ditemu ramah menjelaskan bahawa bekerja untuk perniagaan wang mudah alih telah memungkinkan mereka untuk memenuhi keperluan asas segera mereka dan juga menyisihkan sejumlah wang untuk kuliah atau perniagaan.

  Prisca Banda, 19 tahun, yang beroperasi di daerah Chibombo, Zambia tengah menjelaskan bekerja di pusat perkhidmatan wang mudah alih telah memberi peluang kepadanya untuk merancang rancangan melancarkan perniagaannya sendiri.

  “Saya sedang berusaha untuk mengembangkan perniagaan saya sendiri. Ini adalah peluang bagi saya untuk merancang usaha perniagaan saya,” kata Banda.

  Dan Mildred Mutale, ejen wang mudah alih yang telah menggaji sekitar 10 orang belia mengatakan terdapat peluang besar dalam perkhidmatan wang mudah alih yang dapat dimanfaatkan oleh belia seperti menjadi ejen langsung syarikat perkhidmatan wang mudah alih.

  Mutale menambah dengan pekerjaan rasmi menjadi semakin langka, perkhidmatan wang mudah alih terus memberikan peluang pekerjaan bagi ramai belia Zambia di kawasan luar bandar dan bandar di negara ini. – Xinhua

  Prisca Banda (kanan) bertugas di pusat perkhidmatan wang mudah alih di Chibombo, Zambia. – Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  34 paus mati terdampar di Tasmania

  SYDNEY, 1 DIS – Sekumpulan 34 ekor ikan paus pilot ditemukan mati terdampar di sebuah pantai di pulau Tasmania, Australia, menurut laporan media tempatan...