Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Perkongsian kisah pilu dan mengharukan mangsa banjir

-

KUALA LUMPUR – Seorang lelaki lumpuh terperangkap di dalam rumah dengan keadaan air naik di sekelilingnya, seorang wanita dan anaknya di dalam but kereta yang terkandas menunggu untuk diselamatkan daripada air banjir di sekelilingnya, dan air mencurah-curah ke ruang bawah tanah sebuah kondominium yang menenggelamkan kenderaan.

Terdapat beberapa gambar yang dikongsi dalam media sosial rakyat Malaysia dalam tempoh tiga hari lalu ketika hujan lebat melanda sebahagian besar Semenanjung Malaysia bermula lewat Sabtu lalu.

Dalam satu lagi video yang dikongsi secara meluas, sebuah lori besar membawa rakyat Malaysia yang terkandas dalam hujan bergerak di sepanjang lebuh raya, dengan ombak air banjir memercik ke dalam berpuluh-puluh kereta yang terhenti dan juga lori besar.

Satu video di Twitter menunjukkan sebuah penempatan yang dikatakan terletak di daerah Hulu Langat di Selangor, dengan kereta yang rosak, pokok tumbang, dan rumah yang musnah.

“Kereta rosak teruk, terbalik, Allahu Akbar kerugian besar, di Hulu Langat ini sangat teruk. Semua rumah di dalam air, berhampiran sungai,” kata seorang lelaki dalam video yang disiarkan oleh pengguna Pokpih.

Kelihatan para peniaga mengeluarkan barangan mereka dari kedai untuk dibersihkan dan ada yang terpaksa dibuang selepas rosak disebabkan banjir yang melanda beberapa hari lepas. – Bernama
Seorang lelaki lumpuh terkandas dalam rumah yang dinaiki air banjir di sekelilingnya dan menunggu diselamatkan. – ANN/Straits Times
Kelihatan penduduk kampung menempuh banjir di Shah Alam, Selangor. – ANN/The Straits Times
Beberapa kenderaan yang rosak selepas dilanda banjir beberapa hari lalu di sekitar Dengkil. – Bernama
Kelihatan mangsa yang terjejas diselamatkan oleh anggota penyelamat. – AFP
Sebahagian mangsa banjir yang masih terkandas di atas bumbung rumah mereka. – Bernama
Seorang lelaki duduk di atas bonet kereta sambil menunggu untuk diselamatkan oleh pasukan penyelamat di Shah Alam. – AFP

Kira-kira 100 penduduk Taman Sri Nanding di Hulu Langat terkandas di atas bumbung surau selama lebih 12 jam, menunggu untuk diselamatkan. Penduduk termasuk anak damit, wanita hamil, warga emas dan mereka yang menghidap penyakit kronik terpaksa memanjat ke atas dewan berikutan paras air meningkat, lapor akhbar Sinar Harian pada Ahad lalu.

Kemusnahan seakan-akan sukar dipercayai bagi kebanyakan rakyat Malaysia yang berkongsi video dan gambar, kerana ini melibatkan bandar Selangor dan ibu kota Kuala Lumpur, dan bukannya luar bandar Kelantan, Terengganu dan timur Johor, seperti yang dilihat setiap tahun semasa musim tengkujuh akhir tahun.

Kisah mereka yang terkandas menyebabkan pengguna Twitter 4M30W menulis, “Saya tidak fikir sesiapa di antara kita boleh tidur lena malam ini. Hati saya hancur membaca semua kemas kini ini,” diiringi lima emoji menangis.

Terdapat juga cerita yang menyentuh hati. Sebuah video menunjukkan sebuah kereta berhenti di tepi jalan untuk mengambil empat sekeluarga yang telah berjalan beberapa kilometer ketika kawasan sekitar taman perumahan Shah Alam mereka dinaiki air.

Seorang penunggang dengan sebuah syarikat penghantaran makanan membuka dua beg termalnya untuk menunjukkan tujuh ekor kucing yang telah diselamatkannya, mendapat pujian dari orang ramai di alam maya.

Kemusnahan itu tidak menyelamatkan mercu tanda negara. Sebuah video menunjukkan masjid tertua di Malaysia Masjid Jamek di pusat bandar Kuala Lumpur ditenggelami air sungai yang membanjiri kawasannya.

Dataran Merdeka bersebelahan, di mana tapak konsert, perhimpunan politik dan perarakan Hari Kebangsaan tidak terkecuali. Begitu juga laluan utama ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dari kawasan sekitar yang ditutup pada Ahad lalu akibat banjir.

Penumpang dan kakitangan lapangan terbang dinasihatkan menggunakan satu lebuh raya kiri yang masih dibuka. – ANN/The Straits Times

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -