Perlawanan pembukaan musim EPL, The Reds bertemu Leeds

LONDON, 20 OGOS – Perlawanan pertama Liga Perdana Inggeris (EPL) buat Leeds setelah 16 tahun akan menyaksikan pasukannya yang dikendalikan oleh Marcelo Bielsa melakukan perjalanan ke kubu juara bertahan Liverpool, sementara Manchester City dan Manchester United akan terlepas perlawanan pembukaan EPL pada hujung minggu tersebut untuk memberi mereka masa kembali pulih berikutan baharu sahaja mengakhiri musim 2019/20 mereka.

Semua pihak dijamin oleh pihak berkuasa bola sepak untuk mempunyai cuti sekurang-kurangnya 30 hari antara dua musim setelah mengakhiri kempen sedikit lewat disebabkan oleh penangguhan tiga bulan kerana wabak COVID-19.

City dan United masing-masing tersingkir dari Liga Juara-Juara dan Liga Europa pada hujung minggu lalu, tiga minggu setelah berakhirnya musim EPL.

Chelsea dan Wolves akan memulakan musim mereka pada hari Isnin 14 September setelah mereka juga terlibat dalam pertandingan Eropah pada baru-baru ini.

Leeds kembali ke EPL untuk pertama kalinya sejak 2003/04, tetapi memulakan kempen mereka dengan perlawanan yang sukar, pada 12 September menentang juara yang tidak pernah kalah dalam perlawanan liga di Anfield dalam lebih dari tiga tahun.

Tuan rumah Tottenham bertemu Everton, Arsenal akan melakukan perjalanan ke Fulham yang baharu dipromosikan ke EPL dan Chelsea akan bertandang ke Brighton pada hujung minggu pembukaan liga. – AFP

Pasukan Liverpool semasa menjalani sesi latihan sebagai persiapan sebelum musim baharu EPL 2020/21 kembali bulan depan. – Agensi