Perlindungan koala cetus pertelingkahan politik

SYDNEY, 10 SEPT – Perbalahan mengenai langkah perlindungan bagi spesies koala Australia yang terancam hari ini untuk menjatuhkan kerajaan negeri terbesar di negara itu.

Berang dengan undang-undang pemuliharaan koala baharu yang dikatakan akan membebankan peladang di New South Wales (NSW), parti Nasional yang berpangkalan di bahagian perkampungan menarik sokongan mereka untuk perdana menteri negeri, Gladys Bereijklian dari parti Liberal.

Langkah tersebut memberikan Berejiklian pemerintahan minoriti, kekurangan angka dalam parlimen untuk meluluskan undang-undang ketika negeri tersebut berjuang untuk pulih dari krisis koronavirus.

Perbalahan dengan ahli politik Australia itu berlaku selepas kebakaran hutan selama berbulan-bulan yang tidak pernah terjadi sebelum ini memusnahkan sebahagian besar habitat koala, meningkatkan kerisauan akan kelangsungan hidup haiwan tersebut.

Berejiklian dari parti Liberal yang memerintah negeri tersebut dalam perbalahan dengan parti Nasional di NSW, negeri yang diperintah dari kawasan pesisir yang terkenal termasuk Sydney hingga kawasan pendalaman yang luas. – AFP