Perlumbaan kudamerentasi padang pasir epik Wadi Rum

WADI RUM, JORDAN – Merentasi pasir di lembah Wadi Rum yang menakjubkan di Jordan, lebih seratus penunggang kuda melalui padang pasir sebagai sebahagian daripada perlumbaan jarak jauh yang epik.

Perlumbaan ‘Gallops’ sepanjang 200 kilometer selama lima hari, melibatkan terutamanya joki amatur, bermula di Wadi Rum dan berakhir pada hari Jumaat di bandar padang pasir purba Petra yang terkenal, sebuah tapak Warisan Dunia UNESCO.

Quazane, pasukan amatur Perancis yang terdiri daripada lima pegawai perubatan wanita, menduduki tempat kedua, menewaskan Pasukan Berkuda Diraja Oman yang semuanya lelaki di tempat ketiga. Perlumbaan itu dimenangi oleh satu lagi pasukan Perancis, Blue Ghallah, terdiri daripada tiga wanita dan dua lelaki.

Acara berpasukan merentas desa, yang dianggap penganjur sebagai ‘perlumbaan lasak berpandukan peta dan kompas dan ketahanan penunggang kuda’ merentasi ‘padang pasir, kanyon dan gunung’ yang sebelum ini diadakan di India, Maghribi dan Oman.

“Ia merupakan pengalaman hebat yang membolehkan kami menemui negara baharu,” kata Camille Cerf, 27, seorang model yang memenangi Miss France enam tahun lalu.

Penunggang pasukan Oman memberi minum kepada kuda mereka semasa peringkat kedua perlumbaan Gallops of Jordan. – AFP
Penunggang dari Belgium, Emeline Parmentier (kiri), yang kehilangan kakinya dalam kemalangan kereta, menunggang kudanya semasa peringkat pertama Gallops of Jordan di padang pasir Wadi Rum. – AFP

Penganjur berkata perlumbaan itu bukan sahaja berdasarkan kemahiran menunggang kuda, tetapi juga ‘stamina, semangat perpaduan serta disiplin diri.’

Penunggang termasuk Emeline Parmentier, warga Belgium berusia 26 tahun yang kehilangan kedua-dua kakinya dalam kemalangan kereta pada tahun 2019, dan mengambil bahagian menggunakan pelana yang dipasang khas.

“Selepas kemalangan itu, saya berkata kepada diri sendiri: Saya tidak boleh berjalan lagi, dan jika saya tidak berjalan saya tidak akan menemui perkara baharu, kini menunggang kuda seperti berjalan semula,” katanya.

‘Tingkatkan menjadi pelancongan’

Penunggang lain termasuk Puteri Jalila binti Ali, daripada keluarga diraja Jordan. Perlumbaan di Jordan membawa bersama pelumba dari seluruh Eropah, dan sejauh Argentina, Amerika Syarikat, Indonesia dan Jepun.

“Kami mempunyai 133 pelumba dari 16 negara,” kata penganjur perlumbaan Badi Kabir kepada AFP. Semua kuda datang dari Jordan.

Melihat sekeliling di bukit pasir yang megah dengan formasi batuan Wadi Rum yang menakjubkan, tempat di mana Peter O’Toole dirakam menunggang kudanya dalam filem epik 1962 Lawrence of Arabia, Parmentier berkata landskap yang dilaluinya adalah ‘mengagumkan’.

Perlumbaan itu berakhir di hadapan perbendaharaan ukiran batu yang terkenal di Petra, di mana adegan dari filem blockbuster Hollywood 1989 Indiana Jones and the Last Crusade dirakam.

“Saya fikir semua gambar yang boleh kami ambil tidak akan menggambarkan satu perempat daripada apa yang kami lihat di sini,” kata Parmentier.

Pandemik COVID-19 menjejaskan industri pelancongan Jordan, yang mewakili lebih sepersepuluh daripada KDNK. Perlumbaan itu telah ditangguhkan kerana sekatan perjalanan berikutan koronavirus, dan akhirnya diteruskan yang dilihat oleh pemandu pelancong Mohamed Saleem sebagai bukti awal sektor pelancongan yang semakin pulih.

“Semua orang di sini gembira,” katanya. “Pandemik ini banyak memberi kesan kepada kami, dan kami kehilangan pendapatan… Saya harap perlumbaan seperti itu akan menarik perhatian pelancong dan membawa mereka kembali.” – AFP