Friday, December 8, 2023
24.5 C
Brunei

  -

  Perlunya pakatan global untuk lindungi biodiversiti

  NAIROBI – Perwakilan-perwakilan dari hampir 200 negara telah mencapai sedikit kemajuan ke arah merangka pelan tindakan untuk pakatan global bagi melindungi alam semula jadi daripada aktiviti manusia, selepas hampir seminggu perbincangan di Nairobi.

  Pertemuan yang berakhir pada hari Ahad lalu bertujuan untuk menyelesaikan perbezaan dalam kalangan 196 ahli Konvensyen Kepelbagaian Biologi (CBD) PBB, dengan hampir enam bulan sebelum sidang kemuncak penting COP15 pada Disember.

  Matlamat bercita-cita tinggi itu adalah untuk merangka draf teks yang menggariskan rangka kerja global untuk ‘hidup selaras dengan alam semula jadi’ menjelang 2050, dengan sasaran utama akan dicapai menjelang 2030.

  Ramai berharap terhadap perjanjian penting itu, apabila ia dimuktamadkan akan bercita-cita tinggi dalam matlamatnya untuk melindungi kehidupan di Bumi seperti perjanjian Paris untuk perubahan iklim. Siaran media penutup dari CBD mengatakan perwakilan telah ‘mencapai konsensus mengenai beberapa sasaran’.

  Elizabeth Maruma Mrema, setiausaha eksekutif CBD, semasa sidang akhbar penutup mengakui bahawa kemajuan telah ‘terhad’. Tetapi dia menambah: “Kami tidak mampu untuk gagal.”

  Sekumpulan gajah berkumpul di Selenkay Conservancy, kawasan pemuliharaan milik komuniti yang dikendalikan oleh syarikat swasta, di Amboseli, Kenya. – AFP
  Pemandu alam semula jadi, Wilson Kasaine (kiri) dan Nicholas Koyieyo (kanan), dan seorang pelatih Lankas Noi memerhati semasa penyelidikan harian mereka untuk mengira spesies hidupan liar di Selenkay Conservancy. – AFP
  Burung kebangsaan kenya, Lilac-breasted roller kelihatan di Selenkay Conservancy. – AFP
  Seorang kakitangan mengelap panel kuasa suria di kem Porini Amboseli. – AFP

  “Terdapat banyak kerja, lebih banyak daripada apa yang kami fikirkan,” kata Basile van Havre, pengerusi bersama CBD. Tambahnya, “Kerja itu boleh dilakukan.”

  ‘Isu keselamatan untuk kemanusiaan’

  “Kebanyakan masa dihabiskan untuk perbalahan teknikal, dengan keputusan besar tidak dapat diselesaikan dan ditangguhkan untuk COP,” jelas Brian O’Donnell, pengarah Kempen untuk Alam Semula Jadi kepada AFP.

  “Kini amat penting bagi menteri alam sekitar dan ketua negara melibatkan diri, mengambil alih dan menyelamatkan proses ini.”

  Perwakilan di Nairobi menghabiskan masa berjam-jam membincangkan rumusan atau berusaha untuk memperkenalkan elemen baharu, bukannya menyelaraskan sudut pandangan yang berbeza dan memperhalus daripada merombak teks.

  Seorang perwakilan pada malam Sabtu lalu bercakap tentang perasaan ‘terdesak’. Seorang lagi menyifatkan pusingan Nairobi sebagai ‘satu langkah’ dan menyuarakan harapan untuk pertemuan tidak rasmi selanjutnya sebelum Disember.

  “Kita perlu meneruskan dialog dengan niat untuk memudahkan dan mengurangkan isu yang dipertikaikan dan alternatif,” kata Vinod Mathur, ketua Pihak Berkuasa Biodiversiti Kebangsaan India.

  Untuk itu berlaku, Francis Ogwal dari Uganda memberi amaran, salah seorang daripada dua pengerusi bersama rundingan Kenya, ‘perlu ada peralihan fikiran yang sangat besar dalam cara kita berunding’.

  Cadangan termasuk komitmen global untuk mengetepikan sekurang-kurangnya 30 peratus daripada kedua-dua daratan dan lautan sebagai zon dilindungi menjelang akhir dekad, serta usaha untuk mengurangkan pencemaran plastik dan pertanian. Tetapi masa semakin suntuk.

  Sejuta spesies diancam kepupusan dan hutan tropika semakin lenyap, manakala pertanian intensif menipiskan tanah dan pencemaran menjejaskan walaupun kawasan paling terpencil di bumi ini.

  “Ia bukan lagi isu ekologi sahaja… Ia semakin menjadi isu yang menjejaskan ekonomi, masyarakat, kesihatan dan kesejahteraan kita,” kata Marco Lambertini, ketua pengarah WWF International, pada sidang akhbar.

  “Ia adalah isu keselamatan untuk manusia.”

  ‘Penting’ untuk memperbaiki sistem makanan

  Lambertini menuduh beberapa buah negara menggunakan ‘taktik penangguhan’, menuding jari kepada Brazil khususnya. Selain itu, Argentina dan Afrika Selatan turut dipersalahkan.

  Salah satu halangan utama adalah berkaitan dengan pertanian, terutamanya sasaran untuk pengurangan racun perosak dan baja. Kesatuan Eropah mahu melihat isu racun perosak yang disebut secara khusus dalam teks, tetapi ‘ada sedikit sokongan’ untuk kedudukan itu, kata seorang perwakilan.

  Perwakilan dari Global South menekankan keperluan untuk menghasilkan lebih banyak, dengan bumi mengalami krisis keselamatan makanan yang besar, dan menolak sebarang rujukan kepada agroekologi, penggunaan prinsip ekologi dalam pertanian.

  “Pertanian pada masa ini bertanggungjawab untuk 70 peratus kehilangan biodiversiti,” kata Guido Broekhoven dari WWF International, sambil menambah adalah ‘sangat penting’ untuk memperbaiki sistem di mana 30 peratus makanan dibazirkan.

  Negara-negara juga berpecah tentang isu pembiayaan yang diperlukan untuk melaksanakan matlamat biodiversiti.

  Brazil, disokong oleh 22 negara termasuk Argentina, Afrika Selatan, Cameroon, Mesir dan Indonesia, memperbaharui gesaan agar negara kaya menyediakan sekurang-kurangnya AS$100 bilion setahun sehingga 2030 untuk membantu negara membangun memelihara biodiversiti mereka yang kaya. Blok Afrika juga meminta dana khusus untuk biodiversiti, menurut satu perwakilan negara.

  Walaupun pemimpin 93 negara komited pada September 2020 untuk menamatkan krisis biodiversiti, isu itu sedang bergelut untuk mendapatkan daya tarikan dalam agenda politik antarabangsa seperti perubahan iklim.

  “Terdapat juga keperluan untuk melihat di mana pemimpin politik kita mahu kita berada,” kata van Havre dari Kanada. “Kami sedang melihat siapa yang akan melangkah untuk menggalas tanggung jawab itu.” – AFP

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Undang-undang pilihan raya Hong Kong baharu tipiskan kumpulan calon

  HONG KONG, 8 DIS - Salah seorang ahli majlis pro-demokrasi Hong Kong yang paling lama berkhidmat menganjurkan parti perpisahan dengan penduduknya pada akhir Disember....

  5 maut dalam kebakaran