Permainan PS5 dilancar dalam talian 11 Jun

SAN FRANCISCO, 9 JUN – Sony mengumumkan rancangan untuk memperkenalkan permainan yang dikhaskan untuk konsol PlayStation 5 pada Khamis dalam tanda-tanda peningkatan usaha untuk musim percutian akhir tahun.

Acara dalam talian bertajuk ‘Masa Depan Permainan’ itu ditangguhkan pada minggu lalu disebabkan pergolakan di bandar berhubung diskriminasi perkauman.

“Kami perlu berundur supaya suara penting dapat didengar pada masa penting ini,” kata pengarah senior isi kandungan komunikasi Sony Interactive Entertainment, Sid Shuman dalam satu blog semalam.

Sony telah berkongsi butir-butir teknikal mengenai konsol PS5, tetapi masih berdiam diri mengenai harga atau tarikh pelancaran.

Secara lazim, Sony dan pengeluar Xbox Microsoft akan mengeluarkan generasi konsol baharu pada November.

“Sementara pelancaran ini adalah agak berlainan, kami berasa gembira untuk membawa anda bersama kami dalam perjalanan ini untuk menentukan semula masa depan permainan video,” kata Shuman.

Acara itu dijangka mula disiarkan secara penstriman di YouTube dan Twitch milik Amazon pada 1700 GMT.

Grafik permainan PS5 dioptimumkan untuk skrin definisi ultra tinggi 4K dikurangkan untuk bersesuaian dengan had jalur lebar anggota kumpulan yang bekerja dari rumah untuk penyampaian itu, menurut Shuman.

Penonton digalakkan menggunakan fon kepala untuk menikmati kesan audio terbaik.

Tontonan permainan video blokbuster pertama dari segi sejarah telah dilancarkan di tempat teater di Los Angeles semasa Ekspo Hiburan Elektronik tahunan, yang dijangka berlangsung pada minggu ini tetapi dibatalkan disebabkan pandemik.

“Kekurangan acara fizikal telah memberikan kami peluang unik untuk memikirkan secara berlainan dan membawa anda dalam perjalanan ini bersama kami, dan mudah-mudahan lebih erat berbanding sebelumnya,” kata Shuman. – AFP