Permaju, MCB bangun ladang koko pintar pertama

SEREMBAN, 24 MAC – Permaju Industries Bhd (PIB) telah bekerjasama dengan Lembaga Koko Malaysia (LKM) untuk membangun dan mengurus ladang seluas 100 hektar, ladang koko pintar tunggal terbesar di negara ini.

Pengarah Eksekutif PIB, Tang Boon Koon berkata PIB telah memperuntukkan sejumlah RM15 juta dalam tempoh tujuh tahun akan datang untuk memulakan bahagian perladangannya serta mematuhi amalan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) global untuk operasinya.

Beliau berkata PIB akan bekerjasama dengan Agrocloud Sdn Bhd untuk membangunkan platform sistem sokongan keputusan perladangan (DSS) tersuai yang dinamakan Sistem Pengurusan Ladang Koko (CPMS) untuk ladang koko pintarnya.

“CPMS ialah platform pengurusan holistik yang menyepadukan pelbagai teknologi untuk menyampaikan operator ladang dengan alat yang diperkemas yang terdiri daripada semua aspek nasihat agronomik, tadbir urus dan kebolehkesanan.

Kami juga syarikat senarai awam pertama yang terlibat dalam ladang koko pintar huluan,” katanya dalam ucapan pada majlis pecah tanah pembangunan ladang koko pintar di Ladang Permaju Bukit Gangis, Setul hari ini.

Turut hadir Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin dan Duta Austria ke Malaysia, Andreas Launer.

Tang berkata pelaksanaan teknologi CPMS digabungkan dengan pemindahan pengetahuan teknikal daripada MCB akan menjadikan ladang ini ladang koko pintar bersepadu sepenuhnya pertama di negara ini dan akan menjadi pelan tindakan untuk pengembangan masa depan PIB. – Bernama