Permintaan hak perlindungan disekat

WASHINGTON, 12 Jun – Peguam Negara Amerika Syarikat (AS), Jeff Sessions semalam mengumumkan bahawa mangsa kekerasan domestik dan keganasan kumpulan geng tidak lagi layak mendapatkan hak perlindungan, dalam satu usaha untuk menyekat aliran keluarga penghijrah dari Amerika Tengah.

Dalam memutuskan kes seorang wanita yang tidak dikenal pasti dari El Salvador, yang dirogol dan dipukul oleh suaminya bertahun-tahun lamanya, Sessions berkata pencari perlindungan mesti membuktikan mereka mengalami penindasan yang timbul daripada keahlian mereka dalam satu kumpulan.

“Seorang pendatang mungkin menderita ancaman dan keganasan di sebuah negara asing atas beberapa alasan yang berkaitan dengan keadaan sosial, ekonomi, keluarga atau peribadi. Namun statut perlindungan tidak menyediakan penebusan untuk semua yang bernasib malang,” kata Sessions.

Kumpulan sedemikian tidak boleh terlalu tersebar, kata Sessions, menolak keputusan perlindungan sebelumnya yang menerima wanita berkahwin, mangsa kekerasan domestik, sebagai kumpulan yang dianiayai.

Jeff Sessions menyampaikan ucapannya semasa Program Latihan Undang-undang Tahunan Jabatan Imigresen di Virginia, Amerika Syarikat pada 11 Jun 2018. – AFP

“Disebabkan sebuah negara mungkin mempunyai masalah untuk mengawal jenayah tertentu, seperti kekerasan domestik atau keganasan geng, atau penduduk tertentu mungkin menjadi mangsa jenayah, tidak boleh dengan sendirinya memohon perlindungan.”

Keputusan itu adalah sebahagian daripada penangguhan kepada ketibaan beribu-ribu penghijrah dari Honduras, Guatemala dan El Salvador dalam tempoh setahun lalu yang melarikan diri daripada keganasan di negara mereka.

Kebanyakan mereka menyeberang ke sempadan AS-Mexico dan dengan serta merta menyerah diri mereka untuk memohon perlindungan. Pada awal Mei, Sessions mengumumkan mana-mana penghijrah sempadan, termasuk pencari perlindungan, akan terlebih dahulu didakwa melakukan jenayah, sementara ibu bapa atau anak-anak mereka akan dipisahkan. – AFP