Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Permintaan turbin angin global meningkat 12%

  PARIS, 1 SEPT – Permintaan untuk turbin angin meningkat pada separuh pertama tahun ini berbanding 2022, selepas pemulihan dalam pembelian di Amerika Utara dan jumlah yang kukuh di China, menurut satu kajian yang diterbitkan hari ini.

  Menurut firma penyelidikan Wood Mackenzie, antara Januari dan Jun, tempahan turbin untuk kapasiti mencecah 69.5 gigawatt, iaitu peningkatan sebanyak 12 peratus berbanding enam bulan pertama tahun 2022.

  Jumlah itu mencatat rekod pada separuh pertama walaupun ia menurun berbanding hasil separuh kedua tahun 2022.

  Jumlah keseluruhan dalam nilai separuh pertama adalah $40.5 bilion dengan peningkatan sebanyak 47 peratus dalam permintaan dari China menjadi salah satu faktor utama di sebalik peningkatan itu, kata laporan itu, yang mengukuhkan status kedudukan teratas negara itu.

  Permintaan Amerika Syarikat (AS) juga menjadi faktor, dengan volum kuasa elektrik (7.7 GW) meningkat empat kali ganda berbanding separuh pertama 2022.

  Kajian itu mengiktiraf Akta Pengurangan Inflasi Presiden Joe Biden di AS, yang direka untuk menyokong peralihan tenaga yang luas dan program pembaharuan sosial.

  Menurut Wood Mackenzie, kuasa angin luar pesisir semakin memainkan peranan dengan peningkatan sebanyak 26 peratus berbanding dengan separuh pertama tahun sebelumnya, membentuk 17 peratus daripada kapasiti keseluruhan.

  Agensi Tenaga Antarabangsa berkata pada Julai lalu bahawa jangkauan luar pesisir akan meningkat pada tahun-tahun akan datang apabila lebih banyak negara membangun atau merancang ladang angin luar pesisir pertama mereka. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...