Permohonan menerusi HECAS dibuka hari ini

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 OGOS – Pengambilan Pusingan Kedua HECAS 2021 secara dalam talian untuk kemasukan ke Universiti Brunei Darussalam (UBD), Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) dan Politeknik Brunei (PB) bagi kemasukan Januari 2022, tahun akademik 2021/2022 akan bermula esok, pukul 8:30 pagi.

Permohonan akan ditutup pada hari kelima selepas keputusan peperiksaan GCE A Level Jun 2021 dikeluarkan, menurut kenyataan yang dikeluarkan Kementerian Pendidikan.

Kenyataan menjelaskan, kursus-kursus yang ditawarkan adalah di peringkat ijazah sarjana muda dan diploma Tahap 5 sahaja. Setiap pemohon hanya dibenarkan memohon dua kursus di setiap institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan jumlah kursus yang dapat dipohon adalah empat.  HECAS dibukakan kepada pemegang kad pintar Brunei Darussalam yang sah iaitu kad pintar yang berwarna kuning, ungu atau hijau.  HECAS tidak memproses permohonan di bawah Skim Latihan Dalam Perkhidmatan atau permohonan orang asing yang tidak mempunyai kad pintar tersebut.

Pemohon boleh menggunakan keputusan yang diramal (predicted result) untuk memohon ke UBD di mana pemohon yang berjaya akan diberi tawaran bersyarat (conditional offer).

Sebelum tarikh tutup HECAS, pemohon dikehendaki untuk membuat pembayaran tertunggak melalui aplikasi mudah alih BIBD dan mendaftar ke sistem kemasukan dalam talian di institusi yang dipohonkan. Pembayaran hendaklah dibuat melalui aplikasi mudah alih BIBD sahaja. 

Bagi keterangan lanjut, layari laman sesawang Kementerian Pendidikan, http://moe.gov.bn atau laman sesawang HECAS yang baharu, hecas.moe.gov.bn.  

Sebarang pertanyaan, pemohon boleh berhubung dengan Pentadbiran HECAS melalui e-mel [email protected] atau menghubungi talian 2381992 atau 2381224 semasa waktu pejabat.