Permulaan cemerlang Matsuyama buat peminat tuan rumah teruja

INZAI, JEPUN, 21 OKT – Hideki Matsuyama membuatkan peminat tuan rumah teruja ketika dia memulakan permainan dengan pantas, meraih enam bawah par 64 di Kejuaraan Zozo jelajah PGA AS di Jepun hari ini.

Matsuyama, yang menjadi pemain lelaki Jepun pertama yang memenangi pertandingan di Masters AS pada bulan April, membuat pukulan birdie pada lubang pertama dan dua pukulan birdie lagi bawah tiga par selepas enam lubang di Accordia Golf Narashino Country Club di Chiba, di luar Tokyo.

Dia meraih tiga lagi pukulan birdie di lubang kesembilan daripada kedudukan pusingan pertama yang dipegang oleh rakan senegara, Hiroshi Iwata.

“Saya telah melakukan pukulan enam di bawah par dalam beberapa kejohanan terakhir pada hari pertama dan saya harap saya dapat meneruskannya kali ini,” kata Matsuyama, yang membolehkan hampir 5,000 penonton yang memakai pelitup muka mengikuti setiap pergerakannya.

Xander Schauffele, yang kembali ke Jepun kurang dari tiga bulan setelah memenangi pingat emas Olimpik Tokyo, juga cepat memperoleh tiga di bawah par setelah hanya lima lubang.

Tetapi pukulannya mengecewakannya pada pusingan seterusnya ketika pemain nombor lima dunia Amerika itu melakukan pukulan ke kiri dan kanan untuk memasukkan empat pukulan bogey pada par 70.

“Saya harap semua orang menikmati persembahan kami hari ini dan saya harap semua akan keluar dan menyokong kami esok,” kata Schauffele. – AFP

Aksi pemain golf Jepun, Hideki Matsuyama ketika membuat pukulan kedua dalam lubang ke-17 dalam pusingan pertama Kejohanan golf PGA Zozo di Narashino Country Club di Inzai kelmarin. – AFP