Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  Perniagaan Evergrande disambung semula

  HONG KONG, 3 OKT – Saham dalam gergasi hartanah China, Evergrande melonjak apabila perniagaan disambung semula hari ini, berikutan penggantungan minggu lalu apabila syarikat yang banyak berhutang itu mengumumkan ketuanya berada di bawah siasatan jenayah.

  Pada perniagaan awal di Bursa Saham Hong Kong, harga melonjak lebih 60 peratus sebelum turun kepada sepuluh peratus dan kemudian naik semula.

  Penyambungan semula menyusuli notis permohonan yang difailkan lewat semalam, walaupun tiada permintaan sedemikian untuk unit kenderaan elektrik firma itu.

  Kenyataan berasingan berkata perniagaan untuk Evergrande Property Services juga akan dimulakan semula pada 9 pagi Selasa.

  Evergrande telah menjadi simbol krisis sektor hartanah China yang semakin meningkat, yang telah menyaksikan beberapa firma berprofil tinggi dibelenggu hutang, justeru mencetuskan kebimbangan tentang ekonomi negara yang lebih luas.

  Media melaporkan pada Rabu lalu bahawa bos Evergrande, Xu Jiayin telah ditahan oleh polis, dalam perkembangan terbaharu firma hartanah gergasi itu.

  Firma itu kemudian mengesahkan pada Khamis bahawa Xu disyaki terbabit dalam ‘jenayah haram’ berikutan penggantungan sahamnya daripada urus niaga.

  Tiada alasan khusus diberikan bagi keputusan untuk menggantung perniagaan, yang turut menjejaskan perkhidmatan hartanah syarikat dan unit kenderaan elektrik. – AFP

  Logo ibu pejabat Kumpulan Evergrande kelihatan di Shenzhen di selatan wilayah Guangdong, China. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...