Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

Perniagaan, isi rumah beralih kepada tenaga suria

ATHENS – Berdepan dengan bil elektrik dan gas asli yang melambung tinggi, syarikat-syarikat perniagaan dan isi rumah di Greece beralih kepada fotovoltaik secara besar-besaran tahun ini untuk menangani krisis tenaga yang berterusan.

Telefon Nikos Tzortzakakis, pengurus operasi di AENAOS Energy Systems, sebuah syarikat tempatan yang mengkhusus dalam sumber tenaga boleh diperbaharui (RES), sentiasa berdering ketika ini. Permintaan untuk projek fotovoltaik meningkat tahun ini kira-kira 80 peratus, katanya kepada Xinhua.

“Di tengah-tengah krisis tenaga, pengeluaran sendiri adalah satu-satunya penyelesaian yang perlu dilakukan oleh isi rumah atau perniagaan untuk dapat menampung kos elektrik dan melindungi diri mereka dalam persekitaran yang tidak stabil,” kata Tzortzakakis.

Dengan lebih daripada 250 hari cahaya matahari setahun, Greece kaya dengan potensi tenaga suria yang boleh diperbaharui. Menurut laporan terbaru oleh Hellenic Association of Photovoltaic Companies (HELAPCO), keluaran projek fotovoltaik baharu yang saling berkaitan dengan grid meningkat sebanyak 59 peratus daripada 838 MWj pada 2021 kepada anggaran 1,340 MWj pada penghujung tahun ini. Jumlah pemasangan fotovoltaik bersambung yang beroperasi di Greece kini mencecah 5,466 MWj.

Dalam peralihan tenaga Greece, pelabur fotovoltaik bersaiz sederhana (projek 10-1,000 kW) merangkumi 71 peratus daripada jumlah pasaran, projek besar (lebih 1MW) 22 peratus dan pelabur kecil 7 peratus.

Kakitangan bekerja di kilang Stergiou Family S.A. di Acharnes, pinggir bandar Athens, Greece. – Xinhua
Panel suria yang dipasang di bumbung kilang Stergiou Family S.A. di Acharnes. – Xinhua
Seorang pekerja melihat roti yang dibakar dalam salah satu ketuhar di kilang Stergiou Family S.A. – Agensi

Stergiou Family S.A., salah sebuah pengeluar dan pengedar terbesar produk kuih-muih dan bakeri di Greece, mengambil risiko musim panas ini. Syarikat itu memasang sistem fotovoltaik 250-1,000 kW buatan China, disambungkan dengan grid, di atas bumbung kilang ibu pejabat mereka di Acharnes, pinggir bandar Athens.

“Pemasangan panel suria dengan prinsip pemeteran bersih membolehkan kami menggunakan 100 peratus kuasa yang dijana oleh panel,” kata George Delis, pengurus kilang kepada Xinhua.

“Kilang kami menampung sehingga 30 peratus keperluan tenaga hariannya melalui panel. Pada hari tidak bekerja, seperti Ahad atau cuti kebangsaan, tenaga yang dihasilkan boleh disalurkan semula ke grid awam,” katanya.

Dengan beralih kepada fotovoltaik, Delis berkata syarikat itu boleh mengurangkan bukan sahaja kos operasinya tetapi juga jejak karbonnya di tengah-tengah krisis tenaga teruk.

Kerajaan Greece dijangka melancarkan beberapa siri program subsidi dalam beberapa bulan akan datang untuk menyokong peralihan orang ramai kepada panel fotovoltaik atas bumbung, kata Kementerian Tenaga dan Alam Sekitar baru-baru ini.

Program bernilai AS$207.25 juta akan dilancarkan pada awal 2023, yang akan mensubsidi panel suria atas bumbung 10 kW digabungkan dengan bateri sehingga 60 peratus.

Mereka yang memilih untuk memasang sistem fotovoltaik tanpa bateri akan menerima subsidi yang lebih kecil (sekitar 30 peratus), kata kementerian itu.

Sebanyak 30 peratus daripada program itu dirancang untuk kegunaan petani (kira-kira 70,000 penerima), 30 peratus perniagaan kecil dan sederhana dan 40 peratus (kira-kira 100,000) isi rumah, kata Menteri Tenaga dan Alam Sekitar Kostas Skrekas semasa taklimat di Athens baru-baru ini.

Kementerian juga telah mengumumkan dua lagi program subsidi, satu untuk menggalakkan penjanaan sendiri oleh perniagaan dan satu lagi untuk membantu komuniti tenaga menyokong pengguna yang terdedah.

Skrekas berkata permintaan dijangka tinggi, memandangkan perniagaan dan isi rumah mencari jalan untuk mengurangkan kos tenaga mereka.

“Pada masa ini, kos purata untuk isi rumah untuk projek pengeluaran sendiri adalah sekitar 10,000 euro tanpa bateri. Jadi, dengan subsidi 30 peratus, ia turun kepada sekitar 7,000 euro,” kata Tzortzakakis.

Bagi projek dengan bateri bersepadu, kos permulaan adalah sekitar 14,000 euro, yang turun kepada 5,600 euro selepas subsidi, jelasnya.

Subsidi itu akan membantu perniagaan dan isi rumah sama-sama membiayai peralihan mereka kepada tenaga boleh diperbaharui, katanya.Sementara itu, negara itu perlu menaik taraf infrastruktur tenaga bagi menampung peningkatan bekalan, tambah Tzortzakakis. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -