Peroleh ijazah kedoktoran pada usia 89 tahun

EAST PROVIDENCE, R.I. – Seorang lelaki dari Rhode Island berusia 89 tahun telah mencapai matlamatnya yang dihabiskan selama dua dekad untuk memperoleh ijazah Ph.D. dan berjaya menjadi ahli fizik.

Manfred Steiner baru-baru ini berjaya menyelesaikan disertasinya di Universiti Brown di Providence.

Steiner menghargai ijazah itu kerana itulah yang dia sentiasa inginkan dan kerana dia berjaya mengatasi masalah kesihatan yang boleh menjejaskan pelajarannya.

“Tetapi saya berjaya, dan ini adalah titik paling menggembirakan dalam hidup saya, untuk menyelesaikannya,” katanya di rumahnya di East Providence, baru-baru ini.

Semasa remaja di Vienna, Steiner terinspirasi untuk menjadi ahli fizik selepas membaca tentang Albert Einstein dan Max Planck.

Manfred Steiner memperoleh Ph.D. dalam bidang fizik dari Universiti Brown ketika ditemui pemberita di pejabat rumahnya di East Providence, R.I.. – AP

Dia mengagumi ketepatan fizik. Tetapi selepas Perang Dunia Kedua, ibu dan bapa saudaranya menasihatinya belajar perubatan akan menjadi pilihan yang lebih baik dalam masa yang bergelora.

Beliau memperoleh ijazah perubatannya dari Universiti Vienna pada tahun 1955 dan berpindah ke Amerika Syarikat hanya beberapa minggu kemudian, di mana beliau mempunyai kerjaya yang berjaya dalam mengkaji darah dan gangguan darah.

Steiner belajar hematologi di Tufts University dan biokimia di Massachusetts Institute of Technology sebelum menjadi pakar hematologi di Brown University. Beliau menjadi profesor penuh dan mengetuai bahagian hematologi sekolah perubatan di Brown dari 1985 hingga 1994.

Steiner membantu menubuhkan program penyelidikan dalam hematologi di University of North Carolina, yang diarahkannya sehingga bersara daripada bidang perubatan pada tahun 2000 dan kembali ke Rhode Island.

Steiner dan isterinya, Sheila, yang berusia 93 tahun, telah berkahwin sejak 1960. Mereka mempunyai dua orang anak dan enam cucu. Dia akan menyambut hari lahirnya yang ke-90 bulan ini.

Steiner mendapati penyelidikan perubatan memuaskan, tetapi ia tidak sama dengan minatnya terhadap fizik.

“Ia adalah sesuatu seper-ti hasrat yang tidak pernah dipenuhi, yang sentiasa di fikiran saya,” katanya. “Saya selalu fikir, awda tahu, sebaik sahaja saya selesai dengan perubatan, saya benar-benar tidak mahu menghabiskan hidup saya hanya duduk-duduk dan mungkin melakukan bermain golf atau melakukan sesuatu seperti itu. Saya mahu terus aktif.”

Pada usia 70 tahun, dia mula mengambil kelas sarjana muda di Brown, salah sebuah universiti Ivy League. Dia merancang untuk mengambil beberapa kursus yang menarik minatnya, tetapi menjelang 2007, dia mengumpul kredit yang mencukupi untuk mendaftar dalam program Ph.D.

Profesor Fizik Brad Marston ragu-ragu apabila Steiner memasuki kelas mekanik kuantumnya. Marston telah mengajar pelajar siswazah dalam lingkungan 40an, tetapi tidak pernah bagi lingkungan 70an. Kemudian dia menyedari betapa seriusnya Steiner tentang subjek itu dan betapa gigihnya dia bekerja. Marston menjadi penasihat Steiner untuk disertasinya.

“Dia telah menulis banyak kajian dalam sains perubatan, lebih banyak kajian daripada yang saya tulis dalam fizik. Dia sudah mempunyai cara berfikir saintifik yang perlu dikembangkan oleh pelajar yang lebih muda.

“Dan sebarang masalah penyelidikan, memang memerlukan kepakaran. Awda akan berdepan cabaran. Jika awda membiarkan halangan menghalang awda, awda tidak akan sampai ke mana-mana. Satu perkara yang benar tentang Manfred ialah dia tabah,” kata Marston.

Steiner mempertahan-kan disertasinya pada bulan September selepas pulih daripada keadaan perubatan yang serius. Dalam disertasinya, beliau meneroka bagaimana elektron dalam logam konduktor berkelakuan kuantum secara mekanikal dan bagaimana fermion boleh ditukar menjadi boson dalam sifatnya.

Dia bekerja dengan Marston pada kajian mengenai bosonisasi yang mereka sasarkan untuk diterbitkan. Steiner kini berharap dapat membantu, dengan penyelidikan mereka, seorang profesor di mana dia berkawan semasa pengajiannya.

“Saya tidak mencari kerja bergaji. Saya sudah melepasi itu,” katanya sambil ketawa.

Rekod Dunia Guinness berkata seorang lelaki berusia 97 tahun di Jerman pada 2008 adalah orang tertua yang memperoleh ijazah kedoktoran, manakala laporan berita menggambarkan orang yang lebih tua melanjutkan pengajian peringkat tersebut.

Walaupun dia bukan yang tertua, perhatiannya sangat kuat. Universiti Brown menampilkan Steiner di laman sesawangnya selepas dia memperoleh Ph.D., dan orang ramai di seluruh negara meng-hubunginya untuk meminta nasihat tentang mengejar impian mereka di kemudian hari. Steiner memberitahu seorang ahli matematik berusia 57 tahun, “Awda masih muda, boleh lagi untuk belajar matematik.” Dia berkata nasihatnya ialah: Lakukan apa yang disukai.

“Kejarlah kerana di kemudian hari awda mungkin menyesal, kerana awda tidak melakukannya. Awda harap awda boleh mengikuti impian ini,” katanya. – AP