Monday, February 6, 2023
22.7 C
Brunei

-

Perompak bersenjata berjaya ditahan

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JAN – Seorang lelaki tempatan berumur 27 tahun telah ditahan kerana dipercayai terlibat dengan kes jenayah rompak menggunakan senjata yang berlaku di sebuah kedai runcit, Jalan Pasir Berakas, Kampung Lambak, Daerah Brunei dan Muara, kelmarin.

Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) menyatakan kejadian yang berlaku waktu petang itu membabitkan seorang warga asing yang merupakan jurujual di kedai tersebut telah menjadi mangsa kes rompakan suspek yang dipercayai menggunakan tukul sebagai senjata untuk menggertak mangsa.

Mangsa yang berada dalam keadaan ketakutan terpaksa menurut permintaan suspek untuk menyerahkan kesemua wang ada di dalam mesin juruwang kedai.

Sejurus mendapatkan kesemua wang tersebut, suspek bertindak melarikan diri menggunakan kenderaan suspek yang diletakkan di luar kedai.

Pihak polis di Balai Polis Berakas kemudiannya segera dihubungi bagi menjalankan siasatan awal dan seterusnya Daerah Polis Daerah Brunei Muara telah mengerahkan keanggotaan detektif dan pegawai penyiasat untuk menjalankan siasatan dan berjaya menahan suspek pada hari yang sama.

Kes berkenaan masih lagi dalam siasatan pihak PPDB dan sehubungan itu, pihak polis juga telah berjaya menemukan beberapa barang bukti bagi membantu penyiasatan dan pendakwaan kes ini.

Kes ini disiasat di bawah seksyen 392 Kanun Hukuman Jenayah Penggal 22 iaitu rompak. Jika sabit kesalahan akan membawa hukuman penjara bagi suatu tempoh tidak melebihi 30 tahun dan sebat tidak kurang daripada 12 kali sebatan.

Di kesempatan ini, PPDB juga menasihatkan kepada semua pemilik premis perniagaan supaya akan dapat memasang alat-alat keselamatan seperti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di tempat-tempat yang bersesuaian bagi tujuan keselamatan dan pengesanan.

Rakaman CCTV menunjukkan suspek menggertak jurujual warga asing semasa rompakan menggunakan senjata yang berlaku di sebuah kedai runcit, Jalan Pasir Berakas, Kampung Lambak, Daerah Brunei dan Muara, baru-baru ini.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -