Persatuan Warga Emas rai ulang tahun ke-25

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 9 OGOS – Sempena meraikan ulang tahun ke-25 penubuhannya pada 1995, Persatuan Warga Emas (PWE) Daerah Belait telah mengadakan majlis sambutan di Biro Bahasa dan Kesusasteraan RPN Kampung Pandan (DBP) hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis tersebut ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin. Kedatangan beliau dialu-alukan oleh Presiden Persatuan, Dr Haji Mohd Shah bin Haji Ahmad dan pengerusi majlis Haji David bin Haji Kassim. Acara bermula dengan bacaan Surah Al-Fatihah diikuti oleh ucapan daripada presiden persatuan yang berkongsi tentang sejarah penubuhan 25 tahun serta pencapaian dan aktiviti yang telah dijalankan oleh persatuan setiap tahun.

Acara diteruskan dengan ucapan daripada Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan. Dalam ucapannya, beliau mengambil peluang untuk mengenang ahli-ahli persatuan yang telah menyumbang kepada kejayaan persatuan dalam semua aktiviti yang dijalankan.

“Perjalanan yang menjangkau 25 tahun bukan sesuatu yang boleh dipandang ringan. Seperti dalam pemikiran kolektif, adalah tidak mustahil untuk mencapai matlamat dan menggalak warga emas untuk mengambil bahagian dalam pelbagai kerja komuniti, agama dan negara, menerusi kerjasama mereka,” kata Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan.

Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan juga berkata beliau berasa kagum dengan perkembangan persatuan di mana ia bermula dengan 25 ahli pada 1995 sehingga 126 pada hari ini. “Ia adalah bukti kerja keras dan dedikasi kesemua ahli, yang membolehkan persatuan menjalankan aktiviti mereka secara berterusan pada tahun-tahun tersebut.

Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan semasa memotong kek sempena majlis ulang tahun ke-25 penubuhan PWE Daerah Belait yang berlangsung di Biro Bahasa dan Kesusasteraan RPN Kampung Pandan (DBP).

“Sepanjang 25 tahun, banyak perubahan yang telah berlaku dan dengan itu adalah wajar untuk persatuan menilai dan menyesuaikan diri dengan situasi semasa demi berkembang dalam komuniti. “Soalan yang perlu ditanya adalah, apa-kah kesan yang ingin dicapai oleh persatuan untuk komuniti bukan sahaja sekarang, tetapi pada masa depan dalam mencapai wawasan 2035,” tambahnya.

Beliau seterusnya berkata bahawa beliau melihat potensi dalam persatuan untuk bekerjasama dan bersatu demi kebaikan warga emas dan belia.

“Kita mesti memastikan warga emas yang kaya dalam pengalaman dan kebijaksanaan, sentiasa dihormati dan dijaga, yang bukan sahaja membantu menghargai perkhidmatan yang telah dilakukan oleh mereka untuk negara, tetapi juga mewariskan pengalaman tersebut kepada generasi akan datang.

Ditubuhkan pada 12 Julai 1995, PWE Daerah Belait bermula dengan 25 ahli, yang berkembang kepada 126 warga emas hari ini.

Sambutan yang diadakan bukan sahaja berfungsi sebagai satu acara penting tetapi juga untuk membantu menjalin hubungan lebih erat dengan ahli dalam persatuan dan juga dari persatuan yang sama di seluruh negara serta komuniti di Daerah Belait.

Selepas ucapan, presiden persatuan menyampaikan cenderahati kepada Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan sebelum memotong kek sempena ulang tahun ke-25 penubuhan PWE.

Acara berakhir dengan lawatan ke pelbagai gerai yang didirikan yang memaparkan aktiviti dan perkhidmatan yang dijalankan oleh ahli-ahli persatuan.