Persekutuan Judo dirasmi

Oleh Pg Fairol RMF & Mohamad Asyramisyanie

Gambar oleh Muiz Matdani

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 April – Sukan judo di negara ini melangkah setapak lagi ke depan apabila Persekutuan Judo Kebangsaan Brunei Darussalam (BDNJF) dirasmikan di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis anjuran BDNJF dengan sokongan Pusat Yayasan Asia Jepun dan Institut Judo Kodokan itu ialah Pemangku Setiausaha Tetap, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Haji Amir Hamzah bin Pehin Orang Kaya Amar Pahlawan Dato Seri Setia Haji Zakaria.

Turut hadir ialah Duta Besar Istimewa dan Mutlak Jepun ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Motohiko Kato, ahli-ahli Institut Judo Kodokan selaku organisasi judo tertua di dunia dan ahli Pusat Yayasan Asia Jepun.

Presiden BDNJF, Haji Abdul Malik bin Haji Mohamad dalam ucapannya telah menyampaikan penghargaan atas sokongan dan sumbangan yang telah diberikan oleh Kedutaan Jepun dari segi pendedahan kepada atlet muda dengan menyediakan program lawatan ke Kodokan Disember lalu melalui Program JENESYS. “Selain itu, Kedutaan Jepun juga telah banyak memberi panduan dan tunjuk ajar bagaimana menjalankan usaha terutama dalam akademi Judo kami. BDNJF juga sama-sama menjayakan acara hari ini dengan sempurna,” kata Haji Abdul Malik lagi.

Presiden Institut Judo Kodokan, Haruki Uemura dalam ucapanya pada majlis pagi tadi menyatakan, Judo Kodokan diasaskan oleh Kano Jigoro Shihan pada 1882. Hari ini, Judo diiktiraf sebagai sukan tetapi aspek seperti ‘judo untuk pendidikan’ dan ‘judo untuk pembangunan manusia’ juga diiktiraf oleh dunia.

Haji Amir Hamzah memukul gong sebagai simbolik pelancaran Persekutuan Judo Kebangsaan Brunei Darussalam di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas, kelmarin.
Ahli-ahli Persekutuan Judo Kebangsaan Brunei Darussalam bergambar ramai bersama tetamu kehormat semasa majlis perasmian tersebut.
Ucapan alu-aluan Tuan Yang Terutama Motohiko Kato ketika di majlis makan malam dan resepsi sempena penubuhan Persekutuan Judo Kebangsaan Brunei Darussalam di Hotel Mulia, Berakas. – Gambar oleh Mohamad Asyramisyanie
Haruki Uemura ketika menyampaikan ucapan di majlis tersebut.
Haji Abdul Malik ketika menyampaikan ucapan alu-aluan.

“Sebagai sebahagian daripada projek, kami ingin secara beterusan maju ke hadapan bersama BDNJF sebagai ahli di bawah keluarga judo,” kata Haruki.

Selepas pelancaran itu, seminar judo diketuai oleh Haruki Uemura menyentuh mengenai Projek ‘Japan-ASEAN Jita-Kyoei’ berjalan selama tiga tahun bagi mempromosikan judo ke negara-negara ASEAN melalui Pusat Yayasan Asia Jepun dan Institut Judo Kodokan.

Haruki Uemura yang juga merupakan pemenang pingat emas Olimpik 1976 di Montreal turut menyentuh projek berkenaan akan memberi sumbangan dalam pembangunan tenaga manusia, rangkaian dan menyediakan nasihat teknikal.

Sementara itu pada sebelah malam, majlis makan malam dan resepsi sempena penubuhan BDNJF telah diadakan di Hotel Mulia, Berakas.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Haji Amir Hamzah dan Tuan Yang Terutama Motohiko Kato serta Haruki Uemura.