Persembahan pancaragam guna alat muzik kitar semula

ISTANBUL – Sarung cermin mata lama yang tidak digunakan dan loceng penyambut tetamu yang dipasang pada bekas plastik kosong, selain berus pembersih sintetik yang disambungkan pada batang drum lama adalah sebahagian alat muzik yang direka dan dibina oleh kumpulan muzik Turki.

“Ini adalah instrumen yang mudah tetapi kaya,” beritahu Herman Artuc, penyanyi jazz Latin dan pemain perkusi, kepada Xinhua di studio kumpulan itu yang terletak di zon perindustrian di sebelah Eropah Istanbul baru-baru ini.

“Sarung cermin mata memberikan bunyi papan kekunci… manakala loceng penyambut tetamu berfungsi sebagai simbal, yang digunakan secara meluas dalam perkusi. Kami juga menggabungkan batang drum dan berus pembersih untuk mendapatkan bunyi mengikis,” jelasnya.

Tiga ahli yang membentuk band Fungistanbul telah mencipta alat muzik daripada pelbagai jenis barang terpakai yang dikumpulkan daripada tong sampah, tempat sampah dan tempat sisa sifar untuk menarik perhatian kepada masalah sisa yang semakin meningkat dan meningkatkan kesedaran tentang kitar semula.

Artuc mendefinisikan kitar semula sebagai mengubah objek menjadi lebih berharga dan mencipta sesuatu yang berguna.

“Sumber kami semakin kehabisan… Kami tidak mahu memulakan jalan tanpa pulangan,” sambung pemuzik itu, sambil menyatakan orang mesti sentiasa bertindak dengan memikirkan masa depan, baik semasa menghasilkan dan menggunakan.

Roni Aran, ahli kumpulan lain, menggunakan kotak plastik kecil yang ditemuinya di tong sampah, sekeping kayu nipis dan panjang dan beberapa wayar lama untuk membina saz, sejenis alat bertali yang digunakan dalam muzik klasik Uthmaniyyah.

“Kami cuba menyatakan pendapat di sini,” kata Aran kepada Xinhua. “Dengan menggunakan kepingan plastik, kami cuba untuk menunjukkan bahawa plastik adalah sesuatu yang tidak boleh kami gunakan sama sekali.”

Aran mula-mula mereka bentuk instrumennya dengan penuh kebimbangan, bimbang sama ada dia akan mendapat bunyi yang baik, tetapi hasilnya ternyata lebih baik daripada yang dia jangkakan.

Beberapa luthier, profesional yang membina dan membaiki instrumen bertali, sentiasa memberikan bantuan kepada ahli Fungistanbul untuk mendapatkan kualiti bunyi yang maksimum.

“Kami perlu melakukan amalan berterusan. Jika sesetengah bahan tidak memberikan bunyi yang kita harapkan, kami mesti menggugurkannya dan mencari yang lain,” tegasnya sambil menambah terdapat banyak alternatif di pusat buangan atau tempat sampah di seluruh bandar.

Aran berkata tidak adanya istilah sampah selagi objek diubah menjadi gajet yang lebih berharga yang boleh digunakan dalam kehidupan seharian.

Band ini juga telah mereka bass menggunakan tin plastik, batang buluh dan tali jemuran. “Apabila anda menariknya ke belakang, nota berubah,” kata Serhat Ayebe, seorang pemuzik dan pekerja bunyi, yang memperkenalkan instrumennya selepas persembahan kecil. – Xinhua

Ahli kumpulan Fungistanbul memainkan alat muzik yang diperbuat daripada pelbagai barang terpakai di Istanbul, Turki. – Xinhua