Wednesday, August 17, 2022
23.5 C
Brunei

Persetubuhan bawah umur: Lelaki Tempatan dipenjara, sebat

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 JULAI – Mahkamah Majistret hari ini telah menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun serta tiga kali sebatan ke atas seorang lelaki tempatan yang melakukan hubungan seks dengan seorang remaja bawah umur.

Defendan dan mangsa mempunyai pertalian saudara jauh dan mangsa sering menginap di rumah keluarga defendan di Tutong pada hujung minggu.

Timbalan Pendakwa Raya Nurul Fitri Kiprawi mendedahkan pada 16 Julai, kira-kira tengah malam, defendan dan mangsa sedang berbual di ruang tamu apabila defendan kemudian meminta mangsa untuk mengurut tangannya.

Ketika itu, ahli keluarga yang lain sedang tidur di bilik tidur masing-masing.

Defendan dan mangsa berbual panjang dan berjaga sehingga 4 pagi. Defendan kemudian berbaring di sebelah mangsa di atas katil dan mereka berpelukan dan tertidur tidak lama kemudian.

Apabila defendan tersedar, dia menyedari bahawa mereka berpelukan sehingga tidur, perbuatan itu membuatkannya terangsang.

Ini menyebabkan mangsa terjaga dan membuatkan kedua-duanya terangsang. Mereka kemudiannya melakukan hubungan seks sebelum kembali menyambung
tidur.

Defendan yang berusia 34 tahun dan namanya dirahsiakan bagi melindungi identiti mangsa, mengaku bersalah terhadap pertuduhan melakukan hubungan seks dengan seorang remaja berusia 15 tahun.

Dalam mitigasi, defendan merasa kesal akan perbuatannya dan memohon maaf kepada mangsa dan keluarga atas perbuatannya.

Timbalan Pendakwa Raya Nurul Fitri menekankan kepada mahkamah faktor yang memburukkan termasuk fakta bahawa defendan dan mangsa mempunyai pertalian persaudaraan dan defendan berusia dua kali lebih tua daripada mangsa telah mengeksploitasi ketidakmatangan mangsa dan usia muda yang mudah dipengaruhi.

Majistret Kanan Harnita Zelda Skinner memaklumkan bahawa kesalahan yang dilakukan oleh defendan itu dianggap oleh mahkamah sebagai serius dan mahkamah tidak dapat mengabaikan faktor yang memburukkan dalam kes ini.

Beliau seterusnya menyatakan bahawa mangsa baru berusia 15 tahun ketika kesalahan itu dilakukan dan jelas defendan telah mengambil kesempatan terhadap mangsa apabila dia tahu adalah salah untuk berbuat demikian.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

India, AS bimbang kapal China berlabuh di Sri Lanka

HAMBANTOTA, SRI LANKA, 16 OGOS – Sebuah kapal penyelidikan China hari ini berlabuh di pelabuhan Hambantota yang dikendali oleh China di Sri Lanka, meskipun...
- Advertisment -