Persidangan teknologi Asia 2022 dibatalkan

HONG KONG, 16 DIS – Satu persidangan teknologi dijadual diadakan di Hong Kong pada Mac telah dibatalkan akan kembali pada 2023, kata penganjur hari ini, dalam tamparan baharu kepada hab perniagaan antarabangsa yang telah melaksanakan strategi ‘sifar COVID’ di China.

Persidangan RISE tahunan mengumpul bersama Ketua Pegawai Eksekutif, firma baharu dan pelabur dan telah diadakan di Hong Kong sejak 2015.

Dalam satu kenyataan ringkas, penganjur berkata mereka memilih untuk menangguhkannya disebabkan ‘ketidakpastian yang dicetuskan oleh pandemik.’

Keputusan itu diambil selepas penganjur gagal memilih venue, mengumumkan pada Disember lalu bahawa ia akan berpindah dari Hong Kong ke Malaysia sebelum menarik balik keputusan mereka sembilan bulan kemudian.

RISE pada mulanya berkata berpindah ke Kuala Lumpur akan mengembang kehadiran acara ke Asia Tenggara.

Namun ketika Malaysia berdepan peningkatan kes COVID-19 pada musim panas ini, syarikat di sebalik acara berkata ia ‘ia tidak dapat diadakan’ dalam negara.

Pada masa itu, CEO RISE Paddy Cosgrave berkata persidangan ‘sentiasa berhasrat untuk kembali ke Hong Kong pada satu peringkat,’ memetik kejayaan sebelumnya di bandar itu. – AFP