Pertama dalam sejarah, puteri Thai bertanding p’raya

BANGKOK, 8 Feb – Seorang puteri Thailand akan bertanding dalam pilihan raya perdana menteri pada bulan Mac, dalam penyertaan bersejarah dan buat julung kalinya oleh keluarga diraja ke barisan hadapan politik yang mana dia akan bersaing dengan ketua junta yang memerintah, menjejaskan bidaan ketua junta itu untuk terus berkuasa .

Puteri Ubolratana, (gambar bawah) 67 tahun, kakak Raja Thailand Maha Vajiralongkorn, telah diumumkan sebagai calon bagi Parti Thai Raksa Chart yang diterajui oleh suku politik Shinawatra.

Pemerintahan beraja Thailand, institusi yang begitu dihormati dilindungi dari kritikan oleh undang-undang fitnah, lazimnya dilihat sebagai tidak menyentuh pertikaian politik, meskipun keluarga diraja pernah campur tangan pada ketika krisis politik.

Pencalonan Ubolratana mengundang kejutan suasana sebelum pilihan raya 24 Mac yang dijangka akan mengembalikan pihak junta dan wakil-wakilnya kepada pucuk pimpinan dalam beberapa bentuk.

Sokongan beliau juga berpotensi menghubungkan para penyokong baju merah Thaksin dan para penyokong baju kuning yang mana mereka itu adalah penyokong setia raja. Keganasan yang mengakibatkan kematian dan gangguan berkaitan dengan dua kumpulan ini telah mendefinisikan pergolakan politik dekad lalu di Thailand.

“Pihak lembaga bersetuju nama Puteri Ubolratana, seorang yang berpendidikan dan mahir, adalah pilihan sesuai,” pemimpin parti Thai Raksa Chart, Preechapol Pongpanich memberitahu para pemberita.

Parti itu gagal di bawah didikan Thaksin, jutawan bekas perdana menteri yang hidup dalam buangan sendiri, yang menjadi tumpuan perpecahan politik Thailand, dan dibenci oleh pihak tentera dan elit Bangkok, namun dipuja oleh penduduk miskin luar bandar.

Pengumuman itu membawanya kembali menjadi tumpuan drama politik Thailand ketika pihak ketenteraan dijangka berjaya menyingkirkannya.

Dia digulingkan dalam rampasan kuasa 2006, dan adik perempuannya Yingluck disingkirkan dari berkuasa dalam pengambilan alih tentera 2014 dan terpaksa hidup dalam buangan untuk mengelak hukuman penjara.

Langkah puteri itu memberi tamparan kepada aspirasi politik Prayut Chan-O-Cha, ketua junta yang telah hampir lima tahun mengatur semula sistem politik untuk membataskan kuasa kerajaan yang dilantik dan bersiap sedia bagi pengembaliannya sendiri sebagai pemimpin awam. – AFP