Thursday, September 29, 2022
22.6 C
Brunei

Pertandingan profesional sinar harapan peninju

-

HAVANA – Semangat dan jangkaan tinggi di sekolah tinju kebangsaan La Finca Cuba, di mana latihan telah dipergiatkan menjelang pertandingan profesional pertama pasukan kebangsaan ‘Los Domadores’ sejak 1962.

Cuba telah lama menjadi kuasa besar dalam tinju Olimpik, tetapi penyertaan dalam sukan profesional telah dihalang oleh mendiang pemimpin revolusi Fidel Castro.

Selama beberapa dekad, ramai peninju melarikan diri dari Cuba dan berpaling tadah untuk meneruskan kerjaya bergaji.

Kemudian minggu lalu, pihak berkuasa negara komunis itu akhirnya memberi laluan, membuka penyertaan dalam pertandingan tinju profesional.

Anggota Los Domadores akan bertarung dalam pertarungan profesional pertama mereka di Mexico bulan depan di bawah perjanjian antara Persekutuan Tinju Cuba dan syarikat Golden Ring Promotions.

Peninju Olimpik Cuba, Arlen Lopez mengambil bahagian dalam sesi latihan di sekolah Tinju Kebangsaan di Havana. – AFP
Peninju Olimpik Cuba Julio Cesar La Cruz (tengah) dan Roniel Iglesias (kanan) sama-sama menjalani latihan. – AFP

“Itulah yang kami tunggu,” kata ketua pasukan Julio Cesar La Cruz, juara dunia lima kali dan juara Olimpik dua kali, memberitahu AFP di La Finca di pinggir Havana.

“Kami mempunyai generasi peninju yang hebat, juara hebat dan kemungkinan ini tidak dapat diberikan kepada mereka,” kata pemuda berusia 32 tahun itu.

“Tetapi buat pertama kalinya, ia akan berlaku dengan generasi ini, dengan juara ini dan kami akan melakukannya dengan baik untuk semua yang tidak dapat melakukannya pada masa itu. Kami akan mewakili mereka dengan baik,” katanya.

Selesaikan banyak masalah

Peninju Cuba memegang 80 gelaran dunia dan 41 Olimpik. Rakan sepasukan La Cruz dan juara Olimpik, Arlen Lopez mengalu-alukan prospek untuk memperoleh gaji. Persekutuan Tinju Cuba berkata peninju akan dibenarkan menyimpan 80 peratus daripada gaji yang perlu dibayar kepada mereka untuk setiap pertarungan.

“Ramai di antara kami mempunyai keluarga. Saya seorang bapa kepada dua anak… jadi ia akan membantu kami meningkatkan status sosioekonomi kami dan menyelesaikan banyak masalah,” Lopez memberitahu AFP.

Cuba menghadapi krisis ekonomi terburuk dalam hampir tiga dekad berikutan pandemik koronavirus dan sekatan AS. Juara tinju Olimpik dan Pan-Amerika, Andy Cruz, 26, berkata dia gembira kerana pembukaan itu akan membolehkan dia menguji dirinya menentang ‘peninju terbaik di dunia’.

Cuba memulakan kemaraan perlahan ke arah menyertai alam profesional apabila Los Domadores membuat penampilan sulung di Siri Tinju Dunia (WSB) pada 2014. Kejohanan itu membolehkan peninju mengekalkan status amatur mereka.

Negara itu memenangi tiga daripada lima kejohanan WSB yang dipertandingkan, termasuk yang terakhir pada 2018.

Jurulatih Los Domadores, Rolando Acebal berkata, dia tidak berdepan masalah untuk menyesuaikan diri dengan tinju profesional, lebih banyak pusingan setiap pertarungan, juga memerlukan pukulan yang lebih keras. “Isu-isu itu sedang ditangani,” katanya kepada AFP.

La Cruz, Cruz, Lopez, Yoenlis Feliciano dan Lazaro Alvarez akan mengambil bahagian dalam pertandingan Mexico, yang mana Lopez berkata latihan adalah dua kali ganda giatnya daripada kebiasaan.

“Ia akan menjadi menarik, istimewa dan bersejarah,” tambah La Cruz.

Berita itu juga disambut dengan penuh semangat oleh persatuan tinju antarabangsa.

“Berita baik untuk tinju profesional, kerana Cuba adalah kilang juara,” kata presiden Persekutuan Tinju Sepanyol Felipe Martinez, di Cuba dengan sekumpulan peninju bersiap untuk Sukan Olimpik Paris 2024.

Jurulatih Perancis kelahiran Cuba, Luis Mariano Gonzalez menambah langkah itu akan ‘meningkatkan lagi tahap tinju Cuba’.

Presiden Persatuan Tinju Dunia Gilberto Jesus Mendoza berkata ia adalah “peluang baharu bagi peninju Cuba untuk menjalani kehidupan di negara mereka.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -