Pertarungan tinju terbesar Britain dipersetujui

LONDON, 11 JUN – Pertarungan gelaran kelas heavyweight dunia All-Britain antara Anthony Joshua dan Tyson Fury pada tahun 2021 bakal jadi kenyataan.

Fury mengatakan semalam bahawa perjanjian telah dicapai dengan pihak Joshua untuk kesepakatan dua pertarungan antara pemegang tali pinggang gelaran heavyweight sekarang.

“Pertarungan terbesar dalam sejarah tinju Inggeris baharu saja disepakati,” kata Fury dalam satu pesanan video yang disiarkan di Twitter. “Perjanjian dua pertarungan.”

Penganjur Joshua, Eddie Hearn, semalam sebelumnya memberitahu Sky Sports bahawa kedua-duanya telah bersetuju untuk dua pertarungan itu.

“Kami berada di tempat yang baik,” kata Hearn. “Adalah adil untuk mengatakan, pada prinsipnya, kedua-dua mereka telah bersetuju untuk bertarung dalam dua pertarungan.”

Anthony Joshua tersenyum semasa sidang media di Stadium Wembley di London, menjelang pertarungan tinju menentang Alexander Povetkin, dari Rusia dua tahun lalu. Pertarungan antara Anthony Joshua dan Tyson Fury pada tahun 2021 sudah dipersetujui. – AP

Tarikh dan tempat belum dimuktamadkan dan kontrak belum ditandatangani, tetapi Hearn mengatakan pihak berkenaan telah bersetuju dengan syarat kewangan.

“Pertarungan pertama mungkin pada musim panas depan,” kata Hearn, meskipun dia mengakui bahawa masih banyak yang harus diatasi.

Pertama, Fury merancang untuk menentang Deontay Wilder untuk kali ketiga. Penganjur Fury, Bob Arum, memberitahu The Associated Press Isnin lalu bahawa Fury berhutang pertarungan kepada Wilder, pertarungan ketiga setelah meraih gelaran tali pinggang WBC dari Amerika dalam pertarungan pusingan ketujuh pada bulan Februari lalu.

Fury menggambarkan pertarungan Wilder ketiga sebagai “rintangan.” “Saya baharu saja menghancurkan wajah Deontay Wilder, pada pertarungan lalu dan kemudian kita masuk ke pertarungan Joshua tahun depan,” kata Fury.

Arum, Ketua Pegawai Eksekutif Top Rank, mengatakan bahawa mereka menyasarkan pertarungan bulan November atau Disember.

Fury mengalihkan perhatiannya kepada Joshua, yang merupakan pemegang gelaran WBA, IBF dan WBO, kata Arum.

Fury juga meraih gelaran bertahan terhadap Dillian Whyte. Joshua juga akan berta-rung tahun ini, menentang pencabar wajib IBF, Kubrat Pulev. Hearn berkata Joshua-Fury akan menjadi “pertarungan terbesar dalam tinju Britain.”

“Ia tidak menjadi lebih besar dan tidak akan ada pertarungan yang lebih besar dalam generasi kita,” kata Hearn.

Kedua-duanya berminat untuk mengadakan pertarungan di tempat yang penuh sesak, yang tidak mungkin dilakukan ketika ini kerana sekatan COVID-19. Pertarungan semula Fury-Wilder menarik perhatian ramai di Las Vegas yang mencatatkan rekod lebih dari AS$17 juta daripada tontonan pra bayar. – AP