Saturday, February 4, 2023
23.6 C
Brunei

-

Pertembungan di Yaman ragut 40 askar, pemberontak

ADEN, 30 Julai – Lebih dari 40 askar dan pemberontak telah terbunuh dalam beberapa hari pertempuran antara tentera dan pemberontak yang disokong oleh Arab Saudi yang bersekutu dengan Iran berhampiran pelabuhan Laut Merah Mokha, kata pegawai semalam. Seramai 16 pemberontak Huthi dan tujuh tentera terbunuh dalam pertempuran semalaman di timur Mokha, saluran air utama untuk perdagangan dan import antarabangsa yang kini dipegang oleh tentera, menurut pegawai tentera dan saksi di hospital di kawasan itu.

Dua puluh tentera Yaman juga terbunuh dalam mogok pemberontak di pangkalan tentera utama di wilayah Taiz, sekitar 40 kilometer di timur Mokha, Khamis, seorang pegawai tentera di sana berkata.

Pihak berkuasa kelmarin berkata bahawa Syiah Huthi telah menyerang pelabuhan Mokha dengan bot yang dikendalikan jauh yang membawa peledak. Tiada korban dilaporkan.

Gabungan yang dipimpin oleh Saudi juga mengatakan peluru berpandu balistik yang dilancarkan oleh Huthi ditembak jatuh hari Khamis berhampiran Mekah di Arab Saudi.

Lebih 8,000 orang telah terbunuh dan berjuta-juta terjebak dalam kon-flik, yang telah mendorong negara ke arah kebuluran. Wabak kolera juga telah meragut nyawa lebih daripada 1,800 orang sejak April, dengan 400,000 kes disyaki di seluruh negara, menurut PBB dan Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah.

Minggu lepas, PBB memberi amaran 80 peratus kanak-kanak Yaman amat memerlukan bantuan dalam organisasi yang digambarkan sebagai ‘krisis kemanusiaan terbesar di dunia’. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -