Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Pertempuran sengit selubungi hospital Al-Shifa

  SEMENANJUNG GAZA, 12 NOV – Pertempuran sengit meletus di sekitar hospital terbesar Gaza semalam di mana doktor berkata ribuan rakyat Palestin terperangkap dalam keadaan mengerikan, ketika Israel berjanji untuk membantu memindahkan anak damit daripada kemudahan yang lumpuh itu.

  Hospital Al-Shifa di Bandar Gaza terperangkap dalam serangan darat Israel yang bertujuan memusnahkan Hamas dan kawasan itu telah berulang kali diserang, salah satunya kata pegawai kesihatan Hamas telah memusnahkan wad jantung hari ini.

  Tentera Israel menafikan sengaja menyasarkan hospital itu dan menuduh kumpulan pejuang Islam itu menggunakan kemudahan perubatan atau terowong di bawahnya sebagai tempat persembunyian – satu tuduhan yang dinafikan Hamas.

  Kebimbangan semakin meningkat bagi pesakit dan orang yang berlindung di Al-Shifa dan kemudahan penjagaan kesihatan lain di Gaza, dan kumpulan bantuan perubatan Doktor Tanpa Sempadan memberi amaran bahawa tanpa gencatan senjata atau pemindahan hospital ‘akan menjadi bilik mayat’.

  Bangunan-bangunan lain yang berfungsi sebagai tempat perlindungan juga terjejas, termasuk mogok di perkarangan PBB di Bandar Gaza yang menurut Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) lewat semalam menyebabkan ‘sejumlah besar kematian dan kecederaan’.

  “Perang paling berdarah di Gaza meletus selepas pejuang Hamas merempuh sempadan tentera dengan Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menjadikan kira-kira 240 orang sebagai tebusan, menurut angka terbaru Israel.

  Kempen tanpa henti Israel sebagai tindak balas telah membunuh lebih daripada 11,000 orang, juga kebanyakannya orang awam dan termasuk beribu-ribu kanak-kanak, menurut angka terkini daripada kementerian kesihatan di Gaza yang dikendalikan Hamas.

  Kementerian itu tidak mengemas kini angka kematian selama dua hari berikutan perkhidmatan hospital yang terjejas. – AFP

  Para pesakit yang berada di rumah sakit Al-Shifa di Gaza pada 10 November. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...