Pertemuan ala ‘final Piala Dunia’

SAINT-DENIS, 7 SEPT – Lebih dari dua tahun lalu semasa perlawanan final Piala Dunia di Moscow, Perancis dan Croatia bertemu sekali lagi, kali ini dalam keadaan yang berbeza, dalam pusingan kedua perlawanan Liga Negara-Negara UEFA di Paris pada Selasa.

Stadium Stade de France sepatutnya dipenuhi oleh peminat dengan peluang untuk mengembalikan semula keterujaan kemenangan Les Bleus 4-2 pada Julai di Moscow, akan menjadi lebih sepi disebabkan oleh koronavirus. Badan pengurusan bola sepak Eropah UEFA, telah mengarahkan semua perlawanan diadakan tanpa kehadiran peminat.

Keadaan stadium tanpa peminat yang tidak dapat dielakkan dan pasukan-pasukan menunjukkan perbezaan yang ketara ketika jurulatih cuba untuk menguruskan pemain kerana kepadatan jadual perlawanan dalam tempoh enam bulan kebelakangan, yang belum cergas sepenuhnya. Mengilir skuad dalam satu keperluan, bukan atas pilihan.

“Saya akan membuat banyak perubahan kerana sangat sukar untuk meneruskan,” kata jurulatih Perancis, Didier Deschamps selepas kemenangan tipis 1-0 ke atas Sweden dalam perlawanan Kumpulan 3 Liga Negara-Negara UEFA di Solna. “Bermain 90 minit dengan kekurangan pada permulaan telah memberikan risiko kepada pemain.

“Ia mungkin akan bertentangan dengan kesepaduan dan naluri saya tetapi saya tidak mempunyai pilihan,” katanya.

Pasukan Croatia lega mengalu-alukan kembali pemain tengah veteran mereka, Luka Modric dan Ivan Rakitic yang telah direhatkan di Portugal untuk perlawanan pada Sabtu di Paris. – AFP

Aksi Kylian Mbappe semasa menentang Sweden. Perancis dan Croatia bertemu dalam pusingan kedua perlawanan Liga Negara-Negara UEFA di Paris pada Selasa. – AFP