Pertumbuhan pendapatan Huawei perlahan

SHANGHAI, 21 APRIL – Syarikat gergasi telekomunikasi China, Huawei hari ini berkata, pendapatannya meningkat pada kadar yang sangat perlahan iaitu hanya mencatatkan 1.4 peratus pada suku pertama, ketika krisis koronavirus dan usaha untuk membendungnya daripada terus menjejaskan ekonomi China.

Angka yang dikeluarkan oleh Huawei yang tidak tersenarai adalah antara yang pertama oleh sebuah syarikat besar China yang memberikan gambaran mengenai kesan perniagaan akibat wabak itu, yang muncul di China pada bulan Disember sebelum menular ke seluruh dunia.

Pendapatan Januari hingga Mac mencapai 182.2 bilion yuan (AS$25.8 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 1.4 peratus, berbanding pertumbuhan 39 peratus yang dilaporkan dalam tempoh yang sama pada tahun 2019, kata syarikat itu dalam satu kenyataan. Margin keuntungan bersih suku pertama mencatatkan 7.3 peratus, berbanding sekitar lapan peratus tahun lalu.

Huawei – pembekal peralatan rangkaian telekomunikasi terkemuka di dunia dan pembuat telefon pintar nombor dua selepas Samsung – tidak secara langsung mengaitkan pertumbuhan pendapatan yang lebih perlahan kerana koronavirus, yang menjejaskan perbelanjaan pengguna dan rantaian bekalan global.

Tetapi pihaknya mengatakan bahawa syarikat itu dan rangkaian pembekalnya bekerjasama untuk mengatasi cabaran yang dihadapi pengeluaran dan menstrukturkan semula operasi.

Huawei menambah bahawa perniagaan berterusan seperti biasa tetapi memberikan beberapa spesifikasi.

Angka tersebut menunjukkan bahawa pandemik itu memberi cabaran yang lebih berat, setidaknya dalam jangka pendek, berbanding kempen AS mengasingkan syarikat di peringkat global.

Huawei bulan lalu mengatakan prestasinya pada tahun penuh 2019 tetap kukuh, dengan pendapatan kumpulan meningkat 19.1 peratus. – AFP

Gambar fail pada 1 April lalu menunjukkan seorang wanita memakai topeng muka bercakap melalui telefon ketika melintasi premis Huawei yang terletak di salah sebuah kompleks membeli-belah di Beijing. – AFP