Wednesday, February 1, 2023
32.3 C
Brunei

-

Pertunjukan boneka dan sarkas dibuka di Taman Gia Dinh

HO CHI MINH CITY – Teater Phuong Nam menawarkan siri pertunjukan sarkas dan boneka baharu yang ditujukan kepada kanak-kanak di Taman Gia Dinh di HCM City pada musim panas ini.

Pertunjukan itu memfokuskan sejarah selatan, budaya dan gaya hidup yang mempunyai tema cinta, persahabatan, keberanian, harga diri dan kejujuran.

Rancangan itu menyoroti dunia semula jadi dan perlindungan alam sekitar, dengan mesej untuk menggalakkan kanak-kanak bekerjasama memastikan dunia bersih dan hijau. Para penghibur bertemu dan bercakap tentang seni mereka kepada penonton muda selepas setiap persembahan.

Menurut pengarah Teater Phuong, Nam Le Dien, teaternya membelanjakan sekitar VND250 juta (AS$22,000) untuk setiap produksi.

“Kami mahu menyediakan persembahan berkualiti untuk penonton kanak-kanak dengan menampilkan kesan cahaya dan bunyi 3D,” katanya.

Teater Phuong Nam, salah satu teater swasta terkemuka di HCM City, menawarkan pertunjukan boneka dan sarkas baharu yang ditujukan kepada kanak-kanak pada musim panas ini. – ANN/VNS
Para penghibur Teater Phuong Nam semasa menjelaskan tentang boneka Vietnam kepada penonton selepas setiap pertunjukan. – ANN/VNS

“Pemain boneka dan artis sarkas kami telah bekerja beberapa jam sehari untuk menunjukkan kemahiran mereka dalam seni boneka, muzik, tarian dan sarkas.

“Pereka pakaian dan pakar teater telah berusaha untuk menampilkan pakaian, aksesori dan reka bentuk dalaman yang cantik sesuai dengan watak artis.”

Pada bulan Julai, dua drama boneka air yang dipanggil Trau Vang Nghinh Tiep (Kerbau Emas) dan Ca Chep Hoa Rang (Ikan kap berubah menjadi naga) akan dipentaskan.

Rancangan itu memaparkan cerita dan watak berdasarkan cerita dongeng Vietnam.

Persembahan itu pertama kali dipentaskan musim lalu dan meninggalkan kesan yang sangat kuat pada kanak-kanak dan ibu bapa mereka.

“Boneka air sudah lama dipersembahkan di atas kolam air selama kira-kira 1,000 tahun di Vietnam,” kata Dien, seorang pemain boneka yang mempunyai lebih daripada 20 tahun pengalaman dalam seni itu.

“Pelakon-pelakon Phuong Nam menggunakan boneka berwarna-warni yang diperbuat daripada kayu, dikawal dari ruang di sebelah pentas menggunakan tali, untuk menceritakan kisah tentang kehidupan dan cinta,” katanya. – ANN/VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -