Pertunjukan senjata UAE tarik tawaran utama

ABU DHABI, EMIRIAH ARAB BERSATU, 22 FEB – Walaupun dilanda wabak koronavirus, pembuat senjata utama semalam hadir ke pusat konvensyen di Abu Dhabi, ibu negara Emiriah Arab Bersatu (UAE), dengan harapan dapat memeterai perjanjian dengan tentera di seluruh Timur Tengah.

UAE melancarkan perjanjian senjata tempatan dan asing bernilai AS$1.36 bilion untuk membekalkan pasukannya dengan segalanya dari dron Afrika Selatan hingga meriam Serbia. Walaupun angka itu melepasi jumlah semasa pameran 2019, ahli pertahanan menjangkakan penurunan perbelanjaan senjata tahun ini kerana pandemik dan kemerosotan harga minyak global menekan anggaran di Teluk Parsi.

Pameran dan Persidangan Pertahanan Antarabangsa, adalah acara utama pertama di Abu Dhabi sejak wabak itu, tanda pentingnya untuk negara kaya minyak yang telah mengekalkan sekatan pergerakan yang ketat dalam beberapa bulan terakhir.

Aplikasi Zoom tidak mencukupi bagi 70,000 pengunjung dan 900 peserta pameran yang bergantung pada ekspo senjata terbesar di Timur Tengah untuk mencari pelanggan terbaharu mereka, dari kenderaan perisai hingga peluru berpandu balistik.

Peserta pameran yang penting tidak hadir, termasuk Amerika Syarikat, pengeksport senjata terbesar di dunia. – AP