Wednesday, December 7, 2022
31.3 C
Brunei

-

Perubahan iklim catat kerugian besar

SHARM EL-SHEIKH, EGYPT – Ia merupakan satu kerugian besar, yang biasanya digambarkan dalam statistik yang tidak dipengaruhi seperti kerosakan yang bernilai AS$40 bilion akibat banjir musim panas di Pakistan, menenggelamkan satu pertiga negara itu.

“Kami kehilangan segala-galanya, rumah dan harta benda kami,” kata Taj Mai, ibu kepada tujuh orang anak yang sedang hamil empat bulan dan berada di kem bantuan banjir di wilayah Punjab, Pakistan. “Sekurang-kurangnya dalam kem, anak-anak kami akan mendapat makanan dan susu.”

Ini merupakan sisi manusia dalam isu pertikaian yang mungkin akan mendominasi rundingan iklim di Mesir bulan ini. Ia mengenai wang besar, keadilan, menyalahkan dan mengambil tanggungjawab. Cuaca ekstrem yang semakin teruk terjadi apabila dunia semakin panas, dengan kajian mengira bahawa perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia meningkatkan hujan penyebab banjir di Pakistan sehingga 50 peratus.

Semasa Pakistan dilanda banjir, enam syarikat tenaga ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, Saudi Aramco dan Total Energies memperoleh keuntungan AS$97.49 bilion dari Julai hingga September. Negara-negara yang lebih miskin, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres, pemimpin Eropah dan Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden menyeru agar firma bahan api fosil ini membayar cukai keuntungan daripada durian runtuh itu.

Ramai yang mahukan sebahagian daripada wang itu, bersama-sama dengan bantuan tambahan daripada negara kaya yang merupakan pencemar terbesar gas memerangkap haba, untuk digunakan membayar negara yang menjadi mangsa pencemaran masa lalu, seperti Pakistan.

Kawasan rumah yang dilanda banjir di bandar Sohbat Pur, daerah di wilayah Baluchistan barat daya Pakistan. – AP
Tentera Pakistan membantu orang ramai dari kawasan yang dilanda banjir di Rajanpur, daerah Punjab, Pakistan. – AP
Penduduk yang terjejas banjir beratur untuk mendapatkan makanan yang diagihkan oleh tentera Tentera Pakistan di kawasan yang dilanda banjir di Rajanpur, daerah Punjab, Pakistan. – AP
Penduduk menolak bot melalui jalan yang banjir untuk menyelamatkan jiran yang tidak dapat meninggalkan rumahnya semasa taufan tropika di Havana, Cuba. – AP

Isu pencemar membayar bagi huru-hara iklim digelar kerugian dan kerosakan besar dalam rundingan iklim antarabangsa. Ini semua tentang ganti rugi.

“Kehilangan dan kerosakan akan menjadi keutamaan dan faktor penentu sama ada COP27 berjaya atau tidak,” kata aktivis iklim Kenya, Elizabeth Wathuti, merujuk kepada rundingan iklim di Mesir. Pegawai tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata mereka sedang mencari “sesuatu yang bermakna dalam kerugian dan kerosakan” dan “sudah tentu digalak-kan” oleh rundingan Jumaat, Sabtu dan Ahad yang mengetengahkan isu itu dalam agenda mesyuarat.

Peruntukan untuk kerugian dan kerosakan adalah berbeza daripada dua sistem bantuan kewangan lain yang sedia ada untuk membantu negara miskin membangunkan tenaga bebas karbon dan menyesuaikan diri dengan pemanasan masa depan.

Sejak 2009, negara-negara kaya di dunia telah berjanji untuk membelanjakan AS$100 bilion dalam bantuan iklim untuk negara-negara miskin, kebanyakannya untuk menghapuskan arang batu, minyak dan gas asli serta membina sistem tenaga yang lebih hijau. Pegawai kini mahu separuh daripadanya digunakan untuk membina sistem membantu menyesuaikan diri dengan bencana iklim masa depan.

Kedua-dua ikrar kewangan belum dipenuhi, tetapi kedua-duanya tidak menangani isu pembayaran untuk bencana iklim semasa dan masa lalu, seperti gelombang panas di India, banjir di Pakistan dan kemarau di Afrika.

“Tahap pemanasan global semasa pada 1.1 darjah Celsius telah menyebabkan kerugian dan kerosakan yang berbahaya dan meluas kepada alam semula jadi dan kepada berbilion-bilion manusia,” kata saintis analitis iklim, Adelle Thomas dari Bahamas.

“Kerugian dan kerosakan tidak dapat dielakkan dan diagihkan tidak sama rata” dengan negara yang lebih miskin, warga emas dan mereka yang terdedah lebih teruk, katanya.

Selepas bertahun-tahun tidak mahu bercakap tentang pembaikan dalam perbincangan iklim, pegawai AS dan Eropah berkata mereka sanggup mengadakan perbincangan kerugian dan kerosakan. Tetapi AS, pencemar karbon bersejarah No. 1 tidak akan bersetuju dengan apa yang kelihatan seperti liabiliti, kata utusan khas, John Kerry.

Pencemaran AS yang mencipta suhu lebih panas menyebabkan sekurang-kurangnya AS$32 bilion kerosakan pada keluaran dalam negara kasar Pakistan antara 1990 dan 2014, menurut pengiraan oleh penyelidik iklim Dartmouth, Christopher Callahan dan Justin Mankin berdasarkan pencemaran masa lalu. Dan itu hanya berdasarkan kerosakan berorientasikan suhu, bukan hujan.

“Kehilangan dan kerosakan merupakan satu cara untuk mengiktiraf kemudaratan masa lalu dan mengimbangi kemudaratan masa lalu itu,” kata Mankin.

“Kemudaratan ini boleh dikenal pasti secara saintifik. Dan kini terpulang kepada politik sama ada untuk mempertahankan kemudaratan itu atau membalas kemudaratan itu.”

AS dalam masa 16 hari mencemarkan lebih banyak karbon dioksida ke udara daripada pembakaran bahan api fosil berbanding Pakistan dalam setahun, menurut statistik oleh Projek Karbon Global.

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Gas Amerika, Karen Harbert berkata, rakyat Amerika tidak akan membuat bayaran sedemikian kepada negara yang jauh dan itu bukan cara untuk menangani isu tersebut. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penghormatan buat Jiang Zemin

BEIJING, 6 DIS – Siren kedengaran di seluruh China hari ini ketika Parti Komunis mengadakan perkabungan bekas pemimpin, Jiang Zemin, memberi penghormatan kepadanya sebagai...
- Advertisment -