Perubahan iklim gugat habitat ikan trout di AS Barat

SARATOGA, WYOMING – Sungai North Platte di selatan Wyoming akhir-akhir ini begitu rendah sehinggakan kanak-kanak dapat menyerberang dengan mudah dan alga tumbuh dengan lebat di arus lemah.

Baru dua tahun yang lalu, para pekerja menyusun beg berisi pasir untuk melindungi rumah dan kabin memancing daripada air banjir yang ganas, rekod tertinggi pernah dicatatkan.

Kedua-dua kejadian itu tidak memberikan gambaran tepat destinasi memancing ikan trout yang terkenal, kawasan di mana kaki pancing pergi ke hilir menaiki perahu, melontar umpan dengan harapan menangkap ikan trout di sebalik kawasan pergunungan Medicine Bow.

Tetapi kedua-dua arus deras dan rendah telah memberi kesan kepada ikan trout di Amerika Barat dalam beberapa tahun kebelakangan di tengah-tengah perubahan iklim, yang telah menjadikan wilayah di kawasan tersebut menjadi lebih panas dan kering serta menyebabkan kejadian cuaca yang teruk. Gelombang panas yang melampau dan kering telah meningkatkan suhu air dan membahayakan spesies ikan di beberapa negeri.

Di Pergunungan Rocky, tumpuan di sana adalah memancing ikan trout, salah satu daripada industri perikanan terbesar Amerika Syarikat bernilai AS$1 bilion setahun dan industri rekreasi luar yang bernilai lebih daripada AS$100 bilion setahun di rantau ini.

Phil McGrath, pemilik Hack’s Tackle and Outfitters, berdiri di depan pintu kedainya di tepi Sungai North Platte di Saratoga, Wyoming. – AP
Tom Wiersema, yang sering memancing ikan trout di hulu Sungai North Platte di Wyoming sejak tahun 1970an, berdiri di tepi perahunya. – AP
Kelihatan reka bentuk seekor ikan trout yang melompat di tiang lampu jalan di jambatan di North Platte. – AP

“Keadaan dilihat bertambah ekstrem,” kata Tom Wiersema, yang memancing di North Platte sebagai juru pemandu dan peminat ikan trout selama hampir setengah abad.

Beberapa tahun, Wiersema telah berjaya memasukkan dan mengapung bahagian sungai sekitar 10 batu di garis utara Colorado sepanjang musim panas. Tahun ini, Wiersema tidak mengapung air sejak penghujung Jun, dan risau dia terpaksa mengheret perahu di atas permukaan batu yang licin dan diliputi alga.

“Itulah keadaan sungai pada ketika itu. Seperti bola boling yang bulat dan licin,” katanya.

Di kawasan berdekatan Saratoga, yang mempunyai 1,600 penduduk, reka bentuk ikan trout melompat menghiasi tiang lampu dan papan tanda di Dewan Perbandaran. North Platte melintasi kolam air panas yang dipanggil Hobo Pool, dan memancing ikan trout, bersama dengan perburuan rusa pada musim luruh, adalah suatu perniagaan besar.

Phil McGrath, pemilik Hack’s Tackle & Outfitters di sungai, berkata aliran arus rendah tidak menjejaskan perniagaannya, perjalanan memancing menaiki perahu yang diturunkan daripada perairan yang lebih dalam di bandar. Memancing sangat baik, katanya.

“Anda ingin tidak terlalu mendesak ikan trout pada waktu petang,” dia menggesa sekumpulan pelanggan baru-baru ini sebelum trip berpandu keesokan harinya.

Etika asas memancing ikan trout ialah ketika suhu mencapai paras tertinggi, 29 darjah Celsius dan suhu air tidak terlalu berbeza. Masalah yang dihadapi adalah air di atas 20 darjah Celsius boleh menjadi sangat mencabar kepada ikan trout yang ditangkap bukan untuk dimakan tetapi tujuan sukan dan dilepaskan untuk dipancing pada hari yang lain.

Air rendah mudah bertukar hangat dengan pantas semasa cuaca panas dan air suam kurang mempunyai okisgen, menyebabkan ikan tertekan dan menjadikan ia berkemungkinan besar sukar untuk selamat bagi aktiviti menangkap dan dilepaskan, terutama apabila kaki pancing tidak mengambil masa beberapa minit untuk melepaskan ikan perlahan-lahan.

Ketika suhu udara meningkat pada pertengahan tahun 80an dan seterusnya musim panas ini, Taman Negara Yellowstone menutup aliran dan sungai tempat memancing dari 2 petang sehingga subuh selama sebulan. Montana mengenakan sekatan yang serupa seperti ‘burung hantu’ kerana burung hantu dapat aktif pada awal pagi, di sungai-sungai ikan trout termasuk Madison yang mengalir keluar dari Yellowstone.

Air suam dan rendah mendorong Colorado sementara waktu untuk mengenakan sekatan memancing ikan secara sukarela di hulu Sungai Colorado walaupun ketika banjir kilat dan tanah susur menyekat sungai dan menutup Interstate 70.

Di sungai-sungai seperti North Platte, yang mengalir ke utara keluar dari Colorado, air rendah mengalir bukan sahaja hangat tetapi perlahan dan jernih, memudahkan pembiakan alga. Alga dapat menarik serangga sambil menawarkan tempat berlindung untuk ikan trout dan melindungi daripada pemangsa, tetapi ia juga merupakan petunjuk keadaan panas dan tertekan, kata Jeff Streeter, yang menjaga North Platte atas sebelum menjadi wakil tempatan untuk kumpulan pemuliharaan yang berorientasi memancing, Trout Unlimited.

Seperti Colorado, Idaho dan Wyoming tidak melarang kaki pancing untuk berhenti menangkap ikan. Peraturan seperti itu tidak mungkin memberi banyak faedah, menurut pegawai Idaho.

Sungai Wyoming sukar untuk dipantau bagi menguat kuasakan penutupan kerana suhu tidak menentu sepanjang hari, kata David Zafft, penyelaras pengurusan perikanan untuk Wyoming Game and Fish Department.Kemarau dan panas di bawah langit yang dicemari oleh asap api yang tersebar dengan cepat juga mempunyai kesan yang berbeza dari satu sungai Barat yang besar ke sungai berikutnya. Banyak yang terkorban, termasuk North Platte ketika memulakan gelung selebar 100 batu, 180 darjah melalui serangkaian takungan yang melayani petani dan penternak di Wyoming dan Nebraska.

Aliran sejuk yang dapat diramalkan keluar dari Empangan Seminoe menjadikan bahagian ‘Miracle Mile’ di North Platte tepat di hulu Empangan Pathfinder sebagai lombong memancing ikan trout.

Di hulu Seminoe, bagaimanapun, sungai lebih tertakluk kepada pelbagai ragam alam. Untuk memancing ikan trout, gunung salji sekurang-kurangnya sama pentingnya dengan corak hujan pada bulan-bulan yang lebih panas tetapi jangkaan berdasarkan rekod salji selama beberapa dekad telah diragukan.

“Perkara telah berubah terlalu kerap dan terlalu cepat,” kata Zafft. “Kami sedang memikirkan bagaimana iklim ini akan mempengaruhi salji, limpahan dan suhu. Saya rasa kita belum dapat menjawab soalan-soalan tersebut.“

Rekod yang wujud pada tahun 1904 menyokong kecurigaan Wiersema mengenai keadaan ekstrem di North Platte. Pada tahun 2011, aliran tinggi merosot semua purata bulanan sebelumnya untuk bulan Jun dan Julai. Banjir pada tahun 2019 adalah yang paling teruk dengan perbezaan lebih dari 20 peratus berbanding tahun 1923.

Namun sejak tahun 2000, sungai tersebut telah mencatat

lapan kali paras aliran terendah pada bulan Ogos. Ia termasuk paras enam terendah pada 2012, paras terendah ke-12 pada 2018 dan ketiga terendah pada 2020.

Bulan Ogos 2021 meningkat pada 10 terendah secara purata. Gunung salji pada musim sejuk dan musim bunga lalu hampir normal, tetapi tanahnya begitu kering sejak tahun lalu di mana sebahagian besar pencairan tahun ini tidak menyumbang kepada aliran. Corak ini menjadi lebih biasa di Barat, kata David Gochis, ahli hidrometeorologi dengan Boulder, Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional yang berpusat di Colorado.

Namun, tidak ada hujan lebat yang tidak terlalu buruk bagi ikan trout sungai, mengingat kebakaran besar 2020 yang membakar kawasan yang luas di sebelah timur North Platte, di Hutan Nasional Medicine Bow.

Pada bulan Julai, tanah runtuh di kawasan kebakaran yang hanya 50 batu di Colorado membunuh tiga orang dan menyekat Sungai Cache la Poudre dengan lumpur. Itu belum pernah berlaku di North Platte, tetapi musim kebakaran hutan di Barat yang paling panas adalah ancaman kepada populasi ikan trout, kata Helen Neville, saintis kanan Trout Unlimited.

“Api tentu saja merupakan proses semula jadi dan sesuatu yang sesuai dengan ikan trout dan salmon Barat, tetapi skala dan intensiti kebakaran baru-baru ini mungkin mendorong ketahanan semula jadi dalam beberapa kes,” kata Neville melalui e-mel.

Perubahan iklim sangat membimbangkan bagi ikan trout, tidak seperti ikan trout coklat, pelangi, dan brook yang berasal dari Rockies, menurut Neville. Apa yang ada di North Platte bergantung pada corak hujan, salji dan pencairan di masa depan, apatah lagi permintaan manusia akan air yang semakin meningkat. McGrath, pemandu memancing dan pemilik kedai pancing, tidak meragukan bahawa perubahan iklim sedang berlaku dan ia disebabkan oleh manusia.

“Sekiranya dunia terus menjadi lebih panas, adakah memancing ikan trout akan bertambah buruk? Sudah tentu. Ikan trout adalah haiwan air sejuk,” kata McGrath. “Tetapi adakah ini akan terjadi? Tidak.” – AP