Perubahan iklim penyebab kebakaran besar di Australia

SYDNEY, 25 OGOS – Kebakaran hutan belukar 2019-2020 Australia jelas disebabkan oleh perubahan iklim, siasatan kerajaan melaporkan hari ini berikutan beberapa kebakaran hutan terbesar yang pernah direkodkan di seluruh dunia.

Dengan musim kebakaran tahun ini, pihak berkuasa mengesyorkan tindakan segera untuk membatasi kesan kebakaran yang melampau, yang dijangkakan akan menjadi lebih kerap pada masa depan.

Kebakaran meletus selama sembilan bulan hingga Mac dan paling parah di negeri New South Wales, di mana 11,000 kebakaran telah membakar lebih dari 5.5 juta hektar (13 juta ekar) di negeri itu.

Setelah berbulan-bulan melakukan perbincangan dan memberikan kesaksian pakar, kerajaan New South Wales hari ini menerbitkan laporan setebal 436 halaman mengenai krisis yang memusnahkan lebih dari 2,400 rumah di negeri itu dan menyebabkan 26 orang terkorban.

Laporan itu merangkumi puluhan cadangan dan memaparkan amaran tegas bagi mereka yang menyebabkan kebakaran yang tidak ada kaitan dengan perubahan iklim.

“Perubahan iklim akibat peningkatan pelepasan gas rumah hijau jelas memainkan peranan dalam kondisi yang menyebabkan kebakaran dan mendorong kebakaran terus merebak,” katanya. – AFP