Pesakit buah pinggang Gaza kekurangan ubat

GAZA – Selama berjam-jam, Ibharimal-Akhras, seorang pesakit buah pinggang Palestin dari bandar Gaza, telah menunggu gilirannya di hospital al-Shifaa untuk memulakan prosedur biasa, yang lazimnya berlangsung selama sekurang-kurangnya empat jam.

Individu berusia 65 tahun itu berkata, dia sepatutnya menerima rawatan yang membolehkannya untuk menyingkirkan toksin dan cecair terkumpul dalam badan akibat kegagalan buah pinggangnya tiga kali seminggu. Bagaimanapun, pada hakikatnya, dia hanya mendapatnya sekali kerana kekurangan bekalan perubatan di semenanjung itu.

“Malangnya, sektor perubatan semakin merosot kerana kekurangan bekalan perubatan, manakala bilangan pesakit meningkat,” bapa kepada lapan anak itu memberitahu Xinhua dengan suara yang sayu.

Kekurangan sesi rawatan memberi kesan langsung kepada kesihatan pesakit, kerana mereka kekurangan hormon ‘erythropoietin’ yang berfungsi untuk pembentukan sel darah merah dalam badan.

Al-Akhras sudah tiga bulan tidak menerima hormon tersebut dan dia kini bimbang akan mendapat anemia.

Pesakit menerima rawatan di jabatan dialisis buah pinggang di hospital al-Shifaa. – Xinhua

Alat dialisis yang digunakan untuk pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang.

Beliau menyeru pemimpin Arab dan antarabangsa untuk membekalkan semenanjung Gaza dengan perubatan dan ubat-ubatan, yang diperlukan untuk kesinambungan kehidupan manusia.

Al-Akhras adalah antara 900 pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang di Gaza, manakala jumlah pesakit yang menjalani pemindahan buah pinggang ialah 333, menurut kementerian kesihatan Palestin di semenanjung itu.

Biasanya, pesakit buah pinggang disambungkan ke alat dialisis melalui tiub plastik kecil yang diletakkan pada tangannya atau bahagian badan yang lain, manakala roda alat itu akan mula berputar untuk memulakan fasa rawatan, yang mungkin mengambil masa empat jam.

Doaa Dallol dari bandar Gaza adalah seorang lagi pesakit yang mengalami masalah yang sama. Dia hampir tidak boleh bangun dari tidur yang panjang akibat anemia teruk yang menimpanya kerana kekurangan hormon.

Ibunya, Amna Mohammed, memberitahu Xinhua bahawa Doaa sepatutnya menjalani pemindahan buah pinggang pada peringkat seterusnya. Bagaimanapun, dia tidak boleh menerima unit darah luar sebagai alternatif kepada hormon kerana ini akan menghalangnya daripada melakukan pembedahan perubatan, menyebabkan dia dalam keadaan keletihan.

Doktor dan pakar berkata peningkatan bilangan penghidap kegagalan buah pinggang berpunca daripada tekanan darah tinggi, kencing manis, jangkitan saluran kencing dan pembentukan batu karang.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), 10 peratus orang di dunia menderita penyakit buah pinggang kronik dan ia menduduki tempat ke-18 dalam senarai penyakit yang menyebabkan kematian.

Manakala di Palestin, ia adalah punca kesembilan.

Kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas di Gaza memberi amaran tentang penderitaan pesakit buah pinggang yang lebih teruk dan kesan berbahaya terhadap mereka akibat kehabisan hormon itu memandangkan kekurangan kemampuan kewangan untuk membelinya.

Pengarah jabatan farmasi hospital di kementerian, AlaaHelles memberitahu Xinhua kebanyakan sumber semula jadi untuk menyediakan rawatan adalah sama ada melalui pembelian terus atau geran melalui institusi antarabangsa.

Disebabkan kekurangan geran dan ketidakupayaan untuk membeli hormon, semenanjung itu sangat memerlukan kira-kira 10,000 dos hormon setiap bulan, termasuk 8,000 dos untuk pesakit hemodialisis dan 2,000 dos untuk pesakit kegagalan buah pinggang, kata Alaa.

Kementerian kesihatan Gaza mengalami kekurangan ubat penting sebanyak 45 peratus dan kekurangan bahan guna perubatan sebanyak 33 peratus. Sebagai perbandingan, ketandusan dalam bekalan makmal telah mencapai 65 peratus, menurut pegawai kementerian.

“Kekurangan hormon yang bertanggungjawab untuk mengekalkan paras darah membawa kepada banyak kerumitan, termasuk anemia dan mungkin membawa kepada kerumitan seperti kegagalan jantung,” kata Abdullah al-Qishawi, ketua jabatan buah pinggang tiruan di hospital al-Shifaa, kepada Xinhua.

Al-Qishawi menambah bahawa ramai pesakit, yang dijadualkan menjalani pemindahan buah pinggang, akan berisiko kehilangan giliran mereka jika hormon diganti dengan menambah unit darah baharu, kerana badan mungkin mempunyai antibodi kepada unit darah dan dengan itu menyerang buah pinggang yang dipindahkan dan membawa kepada kegagalannya.

Dalam usaha untuk mengatasi masalah ini, jurutera perubatan di hospital al-Shifaa, yang terbesar di semenanjung Gaza, biasanya membaiki beberapa alat perubatan, termasuk imbasan X, yang sebahagiannya telah rosak dan tidak berfungsi kerana kekurangan alat ganti yang diperlukan untuk membaikinya kerana sekatan Israel di sempadan.

Masalah alat perubatan dengan penggunaan berlebihan bukan sahaja telah membawa kepada bekalan mesin dan kegagalan lain, menurut Kamal Jaber, pengarah jabatan radiologi di hospital, memberitahu Xinhua.

Jaber menjelaskan jabatan operasi hospital itu mempunyai empat daripada enam mesin imbasan X, beberapa daripadanya telah tidak berfungsi sejak 2019. Walaupun kementerian membiayai bekalan 14 alat baharu, pihak berkuasa Israel telah menghalang kemasukannya selama beberapa bulan. – Xinhua