Pesakit gembira tinggalkan hospital sementara terbesar

MADRID – Kakitangan kesihatan merawat orang yang dijangkiti koronavirus di sebuah medan yang luas dibina di pusat persidangan Madrid dapat berehat sambil bertepuk tangan kerana pesakit telah dibenarkan untuk pulang ke rumah masing-masing.

Terletak hanya dalam perjalanan singkat dari lapangan terbang Madrid, pusat persidangan Ifema lazimnya menjadi tempat pameran kereta, pameran seni dan konsert.

Tetapi dalam masa hanya dua minggu tentera menukarnya menjadi hospital lapangan terbesar Sepanyol untuk merawat mangsa pandemik, yang telah mendakwa hampir 11,000 nyawa di negara ini, yang hampir 5,000 daripada mereka di rantau Madrid.

Kemudahan dibuka pada 21 Mac lalu dan kini menempatkan lebih dari 1,000 pesakit, diletakkan di barisan-barisan katil putih yang dipisahkan dua meter (enam kaki) dengan pembahagi yang boleh ditanggalkan.

Seorang jururawat yang memakai topeng muka datang ke arah kawasan berhenti mendadak di garis kuning di lantai yang menandakan permulaan kawasan hospital yang dianggap ‘kotor’ atau tercemar di mana pesakit yang dijangkiti sedang dirawat.

Dalam masa hanya dua minggu tentera menukar pusat persidangan Ifema menjadi hospital lapangan terbesar Sepanyol untuk merawat mangsa pandemik. – AFP

Kakitangan perlu memakai alat perlindungan penuh untuk memasuki kawasan ini.

Dalam satu unit dengan 12 katil yang dipisahkan oleh pembahagi boleh ditanggalkan, seorang pesakit sedang tidur, seorang lagi bermain dengan telefon bimbitnya sementara seorang lagi sedang mengupas buah oren.

Tiga pesakit yang memakai topeng muka menunggu sambil duduk di atas kerusi. Mereka telah diisytiharkan sembuh. Tepuk tangan bergema apabila mereka bangun.

“Ia adalah hari yang baik untuk kami kerana kami sedang melepaskan lebih ramai pesakit,” kata penyelaras utama hospital lapangan, Fernando Prados, kepada media.

Lebih 2,000 pesakit telah memasuki kemudahan tersebut sejak dibuka, dan kira-kira 900 telah dibenarkan pulang setelah mereka sembuh, katanya. Lapan pesakit telah meninggal dunia.

Pegawai kesihatan pada awalnya merancang memasang 5,500 katil di pusat persidangan tersebut tetapi menghentikan rancangan itu pada 1,500 buah katil sahaja kerana hospital di Madrid perlahan-lahan menyaksikan penurunan jumlah orang yang memerlukan rawatan, katanya.

Setiap hari Maria Sanchez Fernandez, seorang jururawat berusia 29 tahun dari pusat kesihatan menawarkan diri untuk bekerja di hospital lapangan, dengan teliti membasmi skrin perisai muka plastiknya.

“Pada awalnya mereka menggunakan empat pasang sarung tangan, sekarang mereka mengatakan dua sudah cukup, saya memakai tiga pasang, itu demi kesihatan saya,” katanya.

Maria Luisa Prados Jimenez, seorang doktor yang juga berusia 29 tahun, adalah sebahagian daripada pelatih muda yang telah dihantar untuk bekerja di sini sebagai tambahan kepada syif biasanya di hospital-hospital dan pusat-pusat kesihatan tempatan.

Kemudahan itu direka bentuk untuk merawat kes-kes ringan tetapi pada Khamis lalu, dia berkata seorang lelaki berusia 63 tahun tanpa sebarang keadaan kronik utama ‘tiba-tiba menjadi lebih teruk’ dan terpaksa dihantar ke unit penjagaan rapi dan kini dalam keadaan serius.

Berumur dalam lingkungan 60an, dia tampak muda sama seperti usia ayah saya,kata Jimenez, anak perempuan seorang doktor dari wilayah selatan Andalusia.

Hospital lapangan “agak kacau dan tidak teratur” ketika dibuka tetapi “ia bertambah baik sejak Isnin lalu,” tambahnya.

Doktor kini boleh melakukan imbasan X paru-paru dan unit penjagaan rapi kecil yang dibuka pada Khamis lalu, katanya. Di sebuah gudang besar berdekatannya, askar-askar dalam pakaian tempur sibuk menyusun bahan penjagaan kesihatan, sebahagian daripadanya tiba dari China.

Di pintu keluar pusat persidangan itu, Eduardo Lopez, seorang pekerja binaan berusia 59 tahun, menghela nafas lega.

Dia baru saja dibenarkan keluar hospital dan bergegas mendapatkan teksi untuk pulang ke rumah. Suaranya bergetar dengan emosi, dia berkata dia memberikan rating ‘10/10’ kepada kakitangan yang merawatnya dengan ‘kelembutan dan perikemanusiaan yang hebat’.

Tetapi dia berkata dia akan sentiasa ingat ‘penderitaan dan ketidakpastian disebabkan oleh penyakit itu’.

“Ia sangat memberi kesan kepada anda secara psikologi mengetahui bagaimana rasanya keadaan orang di ambang kematian, bahawa ia adalah realiti dan bukan satu siri yang anda tonton di TV,” katanya. – AFP